Zupa szparagowa z grzankami, boczkiem i kozim serem

Zupa szparagowa

Zupa szparagowa z grzankami to idealny sposób na wykorzystanie wszystkich części tego warzywa.

Zupa szparagowa z grzankami to sposób na wykorzystanie tych dolnych części łodygi, które są już twarde i zdrzewiałe, ale wciąż mają dużo wartości odżywczych. W związku z tym, że z upływem czasu coraz trudniej będzie znaleźć idealnie cienkie i delikatne szparagi, a pojawią się coraz większe i grubsze warto wykorzystać przepis na zupę szparagową, w której można wykorzystać wszystkie części tego warzywa. 

Zupa szparagowa
Zupa szparagowa

Składniki:

  • 650 szparagów (waga po oderwaniu twardych końcówek, które wykorzystujemy do przygotowania bulionu)
  • 2 cebule pokrojone w plastry
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 350g mrożonego lub świeżego zielonego groszku 
  • 8 kromek ciętych z bagietki lub innego jasnego pieczywa
  • 4-6 plastrów boczku do wysmażenia i pocięcia w paski (w wersji wege nie są potrzebne)
  • oliwa z oliwek
  • 150 g miękkiego sera koziego – pokruszyć na małe kawałki 
  • sól, pieprz do przyprawienia całości
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa

Przepis:

Do przygotowania wywaru posłużą nam twarde części szparagów, warzywa korzenne (marchew, pietruszka, seler). Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości, solimy, pieprzymy. Odcedzamy wywar. 

W dużym rondlu dusimy na maśle cebulę. Wybieramy 16-20 najcieńszych szparagów, odłamujemy główki, które zostawiamy na później. Resztę szparagów kroimy na mniejsze części i wrzucamy do cebuli. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dolewamy uprzednio przygotowany wywar warzywny. Przykrywamy przykrywką i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty. 

Miksujemy zupę na gładki krem, jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody lub wywaru jeśli został. 

Pozostawione główki szparagów wrzucamy na wrzątek na niecałą minutę, następnie odcedzamy, suszymy na papierze i wykorzystujemy do dekoracji po nalaniu zupy do talerzy. Dodatkowo na zupie kładziemy wypieczone kawałki boczku oraz pokruszony ser. Pozostałą część sera rozsmarowujemy na przygotowanej wcześniej grzance, dodajemy kilka pasków boczku i 2 główki szparagów. 

Zupa szparagowa
Zupa szparagowa

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *