Zupa szparagowa z grzankami to idealny sposób na wykorzystanie wszystkich części tego warzywa.
Zupa szparagowa z grzankami to sposób na wykorzystanie tych dolnych części łodygi, które są już twarde i zdrzewiałe, ale wciąż mają dużo wartości odżywczych. W związku z tym, że z upływem czasu coraz trudniej będzie znaleźć idealnie cienkie i delikatne szparagi, a pojawią się coraz większe i grubsze warto wykorzystać przepis na zupę szparagową, w której można wykorzystać wszystkie części tego warzywa.
Składniki:
- 650 szparagów (waga po oderwaniu twardych końcówek, które wykorzystujemy do przygotowania bulionu)
- 2 cebule pokrojone w plastry
- 1 litr wywaru warzywnego
- 350g mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 8 kromek ciętych z bagietki lub innego jasnego pieczywa
- 4-6 plastrów boczku do wysmażenia i pocięcia w paski (w wersji wege nie są potrzebne)
- oliwa z oliwek
- 150 g miękkiego sera koziego – pokruszyć na małe kawałki
- sól, pieprz do przyprawienia całości
Przepis:
Do przygotowania wywaru posłużą nam twarde części szparagów, warzywa korzenne (marchew, pietruszka, seler). Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości, solimy, pieprzymy. Odcedzamy wywar.
W dużym rondlu dusimy na maśle cebulę. Wybieramy 16-20 najcieńszych szparagów, odłamujemy główki, które zostawiamy na później. Resztę szparagów kroimy na mniejsze części i wrzucamy do cebuli. Smażymy wszystko razem przez kilka minut. Dolewamy uprzednio przygotowany wywar warzywny. Przykrywamy przykrywką i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wrzucamy groszek i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Miksujemy zupę na gładki krem, jeśli wyjdzie zbyt gęsta można dolać wody lub wywaru jeśli został.
Pozostawione główki szparagów wrzucamy na wrzątek na niecałą minutę, następnie odcedzamy, suszymy na papierze i wykorzystujemy do dekoracji po nalaniu zupy do talerzy. Dodatkowo na zupie kładziemy wypieczone kawałki boczku oraz pokruszony ser. Pozostałą część sera rozsmarowujemy na przygotowanej wcześniej grzance, dodajemy kilka pasków boczku i 2 główki szparagów.
Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
- Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
- Szparagi na grillu
- Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Makaron linguine z zielonymi warzywami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie