Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami

Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami

Zrobiliśmy dziś śniadanie fit. Były gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami (zielone i fioletowe), jajka sadzone, pasta z awokado.

Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami, czyli wyśmienite i super-smaczne śniadanie fit dla 4 osób, na które składają się: gofry z mąki gryczanej, jajka sadzone ze szczypiorkiem, pasta z awokado, sałatka z fioletowych i zielonych szparagów.

Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami

Składniki do zrobienia gofra:

  • 300g mąki gryczanej
  • 250ml mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • duża szczypta soli (wg własnego uznania)

Wsypać wszystkie składniki do jednej dużej miski i wymieszać dokładnie trzepaczką. Gotową masę nakładać do gofrownicy i piec do uzyskania złotego koloru.

Składniki do przygotowania sałatki:

  • 4 szparagi zielone i 4 fioletowe
  • garść rukoli
  • garść mix sałat
  • 1 cebula dymka
  • oliwa z oliwek
  • połówka cytryny
  • sól, pieprz, ocet balsamiczny

Odłamać dolne części zdrzewiałych łodyg szparagów (my nie wyrzucamy – zero waste – wykorzystujemy je do zrobienia wywaru warzywnego do zupy szparagowej). Odrywamy główki szparagów a łodygi kroimy w cienkie paski nożem lub obieraczką. Dodajemy rukolę i mix sałat. Polewamy oliwą i octem balsamicznym, skrapiamy cytryną. Jeśli uznacie, że warto posolić i popieprzyć – voilà! Każda modyfikacja wnosząca dodatkowy smak jest wskazana.

Składniki do przygotowania pasty z awokado:

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • sól, pieprz, ostra papryczka chili
  • sok z 1/2 cytryny

Awokado podzielić na połówki, wyciągnąć „drewnianą kulkę” :o) – swoją drogą producenci awokado mogliby wreszcie zmienić zabawkę na inną! :o). Miąższ z obu awokado zgnieść widelcem, polać cytryną, popieprzyć, posolić. Nałożyć gotową pastę na gofry.

Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami

Jajka (po jednym na każdego gofra) wbijamy na rozgrzaną patelnią, solimy, pieprzymy, posypujemy cebulką. Nakładamy na gofra posmarowanego pastą z awokado. Na talerz nakładamy wcześniej przygotowaną sałatkę ze szparagów. Gotowe!

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *