Zrobiliśmy dziś śniadanie fit. Były gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami (zielone i fioletowe), jajka sadzone, pasta z awokado.
Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami, czyli wyśmienite i super-smaczne śniadanie fit dla 4 osób, na które składają się: gofry z mąki gryczanej, jajka sadzone ze szczypiorkiem, pasta z awokado, sałatka z fioletowych i zielonych szparagów.
Składniki do zrobienia gofra:
- 300g mąki gryczanej
- 250ml mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wodą)
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- duża szczypta soli (wg własnego uznania)
Wsypać wszystkie składniki do jednej dużej miski i wymieszać dokładnie trzepaczką. Gotową masę nakładać do gofrownicy i piec do uzyskania złotego koloru.
Składniki do przygotowania sałatki:
- 4 szparagi zielone i 4 fioletowe
- garść rukoli
- garść mix sałat
- 1 cebula dymka
- oliwa z oliwek
- połówka cytryny
- sól, pieprz, ocet balsamiczny
Odłamać dolne części zdrzewiałych łodyg szparagów (my nie wyrzucamy – zero waste – wykorzystujemy je do zrobienia wywaru warzywnego do zupy szparagowej). Odrywamy główki szparagów a łodygi kroimy w cienkie paski nożem lub obieraczką. Dodajemy rukolę i mix sałat. Polewamy oliwą i octem balsamicznym, skrapiamy cytryną. Jeśli uznacie, że warto posolić i popieprzyć – voilà! Każda modyfikacja wnosząca dodatkowy smak jest wskazana.
Składniki do przygotowania pasty z awokado:
- 2 dojrzałe owoce awokado
- sól, pieprz, ostra papryczka chili
- sok z 1/2 cytryny
Awokado podzielić na połówki, wyciągnąć „drewnianą kulkę” :o) – swoją drogą producenci awokado mogliby wreszcie zmienić zabawkę na inną! :o). Miąższ z obu awokado zgnieść widelcem, polać cytryną, popieprzyć, posolić. Nałożyć gotową pastę na gofry.
Jajka (po jednym na każdego gofra) wbijamy na rozgrzaną patelnią, solimy, pieprzymy, posypujemy cebulką. Nakładamy na gofra posmarowanego pastą z awokado. Na talerz nakładamy wcześniej przygotowaną sałatkę ze szparagów. Gotowe!
Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
- Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
- Szparagi na grillu
- Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Makaron linguine z zielonymi warzywami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie