Risotto z suszonymi grzybami w sam raz na Święta!

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami zostało przez nas pierwszy raz zrobione podczas pandemii według przepisu Roberta Makłowicza.

Risotto z suszonymi grzybami idealnie pasuje jako jedna z potraw wigilijnych, ale po co się ograniczać? Można je zrobić również przed świętami jak i po świętach! Spróbujcie. Naprawdę bardzo dobre i nietuzinkowe danie a do tego przełamuje standardy typu: karp i barszcz z uszkami.

Risotto z suszonymi grzybami
Risotto z suszonymi grzybami

Składniki dla 2 osób:

  • 300g ryżu krótko ziarnistego (polecamy ryż arborio)
  • 50g suszonych grzybów (najlepiej podgrzybki, borowiki) – ilość zależna od indywidualnych upodobań smakowych
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 200g masła
  • 500ml bulionu
  • 300-400ml białego wina
  • 50g tartego parmezanu
  • sól i pieprz
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalać wodą, odstawić na 2-3 godziny (można nawet zostawić na noc) a następnie ugotować (20-30minut). Zostawić do ostudzenia. Odcedzić grzyby z wywaru, pokroić w paski i odłożyć do oddzielnej miseczki. Do wywaru po grzybach dodać kostkę warzywną lub rosołową (1 kostka na 0,5 l wywaru).

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (na dużej, wysokiej patelni) na łyżce masła z oliwą i gdy tylko się zeszkli, wrzucić do niej ryż. Gdy ryż zrobi się szklisty wlać na patelnię białe wino. Kiedy wino odparuje dolewamy systematyczne bulion grzybowy i gotujemy mieszając.

W tak zwanym międzyczasie kroimy cukinię w kosteczkę (odkrawamy boczne części a środek z nasionami wyrzucamy) i dodajemy do ryżu razem z pokrojonymi grzybami i kilkoma gałązkami rozmarynu.

Podczas smażenia trzeba pamiętać o częstym mieszaniu ryżu, żeby się nie przypalił. Całość przyprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.

Smażony i podlewany bulionem ryż będzie pęczniał i stawał się coraz miększy. Odpowiedniej konsystencji nabiera po około 15-20 minutach.

Dodajemy do ryżu resztę masła oraz starty ser (parmezan). Wyłączamy palnik, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 10 minut.

W trakcie przygotowywania risotto trzeba pamiętać, że ryż ma do końca pozostać trochę twardawy. Całość oblewamy odrobina oliwy i posypujemy parmezanem do dekoracji.

PAMIĘTAJCIE! Risotto podajemy zawsze w głębokich talerzach. 😊

Smacznego!

Przepisy warte wykorzystanie lądują teraz w zakładce NA ŚWIĘTA! Zapraszamy!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *