Tarta ze szparagami, wiosenna, rustykalna

Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami

Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami zachwyca kolorami oraz smakiem.

Tarta nie musi mieć idealnego kształtu, dzięki temu jest bardziej rustykalna. Ważne, żeby była pyszna. Wprost uśmiecha się z tych zdjęć i chce być zjedzona. Sporo pracy oraz wysiłku włożonego w przygotowania zwraca się z nawiązką podczas jedzenia. Prawdziwa petarda smakowa! Znika szybciej niż się pojawia. Jak widać wykorzystujemy na maxa sezon szparagowy. Oto kolejny przykład czyli wiosenna tarta ze szparagami

Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami

Składniki na ciasto:

  • 165 gramów mąki – może być pełnoziarnista lub uniwersalna
  • 115 gramów zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki lub startego na tarce
  • 60 gramów jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki zimnej wody
  • ¼ łyżeczki soli
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami

Nadzienie:

  • 1 wiązka szparagów
  • 125 gramów sera ricotta
  • 45 gramów startego sera gruyere lub gouda
  • 30 gramów startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwki z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 żółtko
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami

Przepis na ciasto:

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dołóż pokrojone masło i palcami połącz masło z mąką, aż będzie przypominało kruszonkę. Dołożyć śmietanę oraz wodę i połączyć w jedną masę.

Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce na 1-2 godz. Żeby przyspieszyć proces można włożyć na około 20 min do zamrażarki. Ciasto można przetrzymywać w lodówce do 4 dni.

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końce. Włócznie obieramy i kroimy pod ostrym kątem na plasterki. Umieszczamy w misce, solimy i odstawiamy na bok.

W małej misce mieszamy sery: ricottę, gruyer, parmezan oraz czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.

Szparagi odcedzamy i osuszamy na papierowym ręczniku. W suchej misce mieszamy je z oliwą z oliwek oraz skórką z cytryny. Nie ma potrzeby solenia, chyba że nie będą słone.

Na blacie posypanym mąką rozwałkujemy ciasto tak by miało kształt koła. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia. Mieszankę sera rozkładamy na cieście zostawiając 2-3 cm marginesu. Na warstwę sera kładziemy szparagi a następnie zawijamy brzegi do środka, przykrywając częściowo wypełnienie.

Aby uzyskać piękny brązowy kolor przed pieczeniem smarujemy ciasto rozbełtanym w szklance żółtkiem i nakładamy pędzelkiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 35 – 40 min.

Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami
Wiosenna, rustykalna tarta ze szparagami

Spróbujcie do tarty austriackiego czerwonego wina Gemischter Satz rekomendowanego przez ekspertów z winoman.pl

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnięty ze strony Smitten Kitchen, inne przepisy Deb Perelman znajdziecie też w książce „Smitten Kitchen czyli Nowy Jork na talerzu”.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *