Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu w różnych odcieniach zielonego koloru smakuje wyśmienicie i wygląda odlotowo.
Yotam Ottolenghi w swojej książce „Cała Obfitość” pisze wprawdzie, że to sałatka wiosenna, ale u nas w Polsce w tym czasie ceny bobu osiągają wartości nowego samochodu, więc może warto poczekać aż stanie się bardziej przystępny cenowo. W okolicach czerwca bób będzie pewnie po kilkanaście złotych za kilogram, więc może wtedy właśnie warto robić z niego sałatki. Ta wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu ma specyficzny urok gradacji zieleni i smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki:
- 350g szparagów, przyciętych i pokrojonych pod ostrym kątem na 3-4 cienkie kawałki
- 200g zielonej fasolki szparagowej, przyciętej
- 300 g bobu, świeżego lub mrożonego
- 50g młodego szpinaku (baby spinach)
- 1 podłużna szalotka, pokrojona na bardzo cienkie plasterki (50g)
- 1 czerwona chili, pokrojona w drobną kostkę
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka czarnego i białego sezamu, uprażonego
- 1 łyżeczka czarnuszki
- sól

Przepis:
Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć szparagi i blanszować przez 3-4 minut. Następnie przełożyć je łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą. Włożyć fasolkę szparagową do gotującego się wrzątku i blanszować 5-6 minut. Odłowić łyżką cedzakową, przełożyć do miski ze szparagami (jeśli jest taka potrzeba to odcedzić) i odstawić, żeby przeschły. Włożyć bób do wrzątku i blanszować około 2 minuty (my stosujemy metodę, o której pisaliśmy już kiedyś polegającą na kilkukrotnym zalewaniu bobu wrzątkiem, żeby się „wypierdział” – wtedy Wy nie będziecie ;). Odlać wodę, przepłukać bób pod bieżącą zimną wodą, a następnie wyłuskać z łupin. Włożyć warzywa do dużej miski. Dodać pozostałe składniki (w tym baby szpinak) oraz ½ łyżeczki soli (my zastosowaliśmy gotowanie w osolonej wodzie, wówczas solenie całości wydaje się być zbędne), delikatnie przemieszać, posypać prażonymi nasionami sezamu oraz czarnuszki i od razu podawać.


Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
- Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
- Szparagi na grillu
- Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Makaron linguine z zielonymi warzywami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie