Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu

Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu

Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu w różnych odcieniach zielonego koloru smakuje wyśmienicie i wygląda odlotowo.

Yotam Ottolenghi w swojej książce „Cała Obfitość” pisze wprawdzie, że to sałatka wiosenna, ale u nas w Polsce w tym czasie ceny bobu osiągają wartości nowego samochodu, więc może warto poczekać aż stanie się bardziej przystępny cenowo. W okolicach czerwca bób będzie pewnie po kilkanaście złotych za kilogram, więc może wtedy właśnie warto robić z niego sałatki. Ta wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu ma specyficzny urok gradacji zieleni i smakuje naprawdę wyśmienicie. 

Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu

Składniki:

  • 350g szparagów, przyciętych i pokrojonych pod ostrym kątem na 3-4 cienkie kawałki
  • 200g zielonej fasolki szparagowej, przyciętej
  • 300 g bobu, świeżego lub mrożonego
  • 50g młodego szpinaku (baby spinach)
  • 1 podłużna szalotka, pokrojona na bardzo cienkie plasterki (50g)
  • 1 czerwona chili, pokrojona w drobną kostkę
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka czarnego i białego sezamu, uprażonego
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • sól
Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
Wiosenna sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu

Przepis:

Zagotować wodę w dużym garnku, włożyć szparagi i blanszować przez 3-4 minut. Następnie przełożyć je łyżką cedzakową do miski z lodowatą wodą. Włożyć fasolkę szparagową do gotującego się wrzątku i blanszować 5-6 minut. Odłowić łyżką cedzakową, przełożyć do miski ze szparagami (jeśli jest taka potrzeba to odcedzić) i odstawić, żeby przeschły. Włożyć bób do wrzątku i blanszować około 2 minuty (my stosujemy metodę, o której pisaliśmy już kiedyś polegającą na kilkukrotnym zalewaniu bobu wrzątkiem, żeby się „wypierdział” – wtedy Wy nie będziecie ;). Odlać wodę, przepłukać bób pod bieżącą zimną wodą, a następnie wyłuskać z łupin. Włożyć warzywa do dużej miski. Dodać pozostałe składniki (w tym baby szpinak) oraz ½ łyżeczki soli (my zastosowaliśmy gotowanie w osolonej wodzie, wówczas solenie całości wydaje się być zbędne), delikatnie przemieszać, posypać prażonymi nasionami sezamu oraz czarnuszki i od razu podawać.

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *