Prosty i szybki przepis na szparagi w sosie bazyliowym smażonym bekonem oraz orzeszkami pinii, czyli idealna przekąska lub dodatek do dań.
Szparagi w sosie bazyliowym to idealna przekąska lub dodatek do dań. Robimy sporo potraw na bazie tego zielonego warzywa, były już grillowane, stanowiły podstawę do zup kremów, serwowaliśmy je z jajkiem, układaliśmy na grzankach, pojawiały się w sałatkach i ze spaghetti, jedliśmy surowe, gotowane i smażone. A dziś proponujemy idealną przystawkę z przepysznym sosem bazyliowym i smażonym bekonem oraz orzeszkami pinii. Jeśli tylko napotkacie cieniutkie i delikatne, zielone szparagi, nie wahajcie się tylko kupujcie i róbcie według poniższego przepisu. Wyjdą Wam idealne szparagi w sosie bazyliowym!
Składniki:
- 400g zielonych szparagów z cienkimi łodygami
- 150ml śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 4 plasterki bekonu
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka orzechów piniowych
- sól, pieprz
Przepis:
Oczyszczone i obrane szparagi (jak są młode to nawet nie trzeba obierać) gotujemy około 4 minut. Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy posiekaną bazylię i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce, by sos zgęstniał. W międzyczasie bekon, obraną cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kosteczkę (bekon można pokroić w dłuższe paski) a następnie smażymy na patelni na oliwie. Orzeszki piniowe smażymy na suchej małej patelni aż nabiorą brązowego koloru.
Na patelnię kładziemy ugotowane wcześniej szparagi i delikatnie mieszamy starając się ich nie połamać. Wrzucamy orzeszki piniowe. Szparagi wraz z bekonem i orzeszkami układamy na talerzach i polewamy sosem z bazylii i śmietany. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie