Kolejna wyśmienita sałatka ze szparagami na grzance

sałatka ze szparagami na grzance

Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą jest modyfikacją zaprezentowanej przez nas sałatki szparagowej na grzance.

sałatka ze szparagami na grzance
sałatka ze szparagami na grzance

Orzeźwiające nuty cytryny i mięty świetnie współgrają ze świeżymi, zielonymi szparagami. Połączenie wręcz idealne. Do tego chrupkie orzechy albo nasiona oraz jajko i mamy potrawę idealną, lekką, pożywną i bogatą w różnorodne smaki. Idealnie nadaje się na śniadanie. Jak widzicie sałatka ze szparagami na grzance ma różne odsłony. Inny wariant znajdziecie TUTAJ.

Jednym słowem wariacje na temat szparagów trwają. No bo – kolokwialnie sprawę ujmując – kiedy jeść szparagi jak nie w sezonie? Jeśli wierzyć temu co piszą w Internetach: wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, usuwają nadmiar wody, wspomagają trawienie i działają jak afrodyzjak! 

Składniki:

– 4 duże jajka

– 1/2 szklanki startego parmezanu

– 1/2 szklanki drobno posiekanych, lekko prażonych orzechów włoskich (my zastosowaliśmy mieszankę orzeszków pini, nasion słonecznika i dyni w równych proporcjach)

– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny

– sól i świeżo zmielony czarny pieprz

– suszone płatki chili

– 1/2kg szparagów, dowolnej grubości, z przyciętymi twardymi końcami

– 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

– 1/4 szklanki liści mięty, posiekanych

– 1/4 szklanki oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia

sałatka ze szparagami na grzance
sałatka ze szparagami na grzance

Przepis:

Zagotuj wodę w średnim garnku. Delikatnie dodaj jajka, tak, żeby nie popękały i zmniejsz ogień, aby gotować na wolnym ogniu. Podobno wrzucona do wody 1 łyżeczka soli powoduje, że jajka będą się lepiej obierały ze skorupki. Gotuj jaja przez 7 minut, a następnie szybko przenieś jajka do pojemnika z lodowatą wodą. Zostaw je tam na czas przygotowywania pozostałych składników, ale najlepiej co najmniej na10 minut. Jajka powinny mieć lekko miękkie żółtko.

Zetrzyj parmezan i umieść go wraz z prażonymi orzechami/nasionami oraz skórką z cytryny na dnie dużej miski, dopraw wszystko do smaku solą oraz dużą ilością mielonego czarnego pieprzu. Dodaj około 1/2 łyżeczki płatków chili (lub mniej, zależy jak ostre potrawy lubisz). Wymieszaj, aby wszystko się połączyło.

Szparagi pokrój pod ostrym kątem na bardzo cienkie plasterki, wrzuć do miski i dodaj do tego startego parmezanu. Dolej 1/4 szklanki soku z cytryny. Dodaj miętę i oliwę z oliwek.

Obierz ostudzone jajka. Podziel na ćwiartki i jescze na połówki. Dodaj do miski ze szparagami i delikatnie wymieszaj (żeby jajka nie były zbyt rozgniecione).

W naszej wersji podaliśmy sałatkę na wcześniej przygotowanych własnoręcznie grzankach.

sałatka ze szparagami na grzance
sałatka ze szparagami na grzance

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Przepis zaczerpnięty ze strony smittenkitchen.com

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *