Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą jest modyfikacją zaprezentowanej przez nas sałatki szparagowej na grzance.
Orzeźwiające nuty cytryny i mięty świetnie współgrają ze świeżymi, zielonymi szparagami. Połączenie wręcz idealne. Do tego chrupkie orzechy albo nasiona oraz jajko i mamy potrawę idealną, lekką, pożywną i bogatą w różnorodne smaki. Idealnie nadaje się na śniadanie. Jak widzicie sałatka ze szparagami na grzance ma różne odsłony. Inny wariant znajdziecie TUTAJ.
Jednym słowem wariacje na temat szparagów trwają. No bo – kolokwialnie sprawę ujmując – kiedy jeść szparagi jak nie w sezonie? Jeśli wierzyć temu co piszą w Internetach: wzmacniają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie, usuwają nadmiar wody, wspomagają trawienie i działają jak afrodyzjak!
Składniki:
– 4 duże jajka
– 1/2 szklanki startego parmezanu
– 1/2 szklanki drobno posiekanych, lekko prażonych orzechów włoskich (my zastosowaliśmy mieszankę orzeszków pini, nasion słonecznika i dyni w równych proporcjach)
– 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny
– sól i świeżo zmielony czarny pieprz
– suszone płatki chili
– 1/2kg szparagów, dowolnej grubości, z przyciętymi twardymi końcami
– 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
– 1/4 szklanki liści mięty, posiekanych
– 1/4 szklanki oliwy z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
Przepis:
Zagotuj wodę w średnim garnku. Delikatnie dodaj jajka, tak, żeby nie popękały i zmniejsz ogień, aby gotować na wolnym ogniu. Podobno wrzucona do wody 1 łyżeczka soli powoduje, że jajka będą się lepiej obierały ze skorupki. Gotuj jaja przez 7 minut, a następnie szybko przenieś jajka do pojemnika z lodowatą wodą. Zostaw je tam na czas przygotowywania pozostałych składników, ale najlepiej co najmniej na10 minut. Jajka powinny mieć lekko miękkie żółtko.
Zetrzyj parmezan i umieść go wraz z prażonymi orzechami/nasionami oraz skórką z cytryny na dnie dużej miski, dopraw wszystko do smaku solą oraz dużą ilością mielonego czarnego pieprzu. Dodaj około 1/2 łyżeczki płatków chili (lub mniej, zależy jak ostre potrawy lubisz). Wymieszaj, aby wszystko się połączyło.
Szparagi pokrój pod ostrym kątem na bardzo cienkie plasterki, wrzuć do miski i dodaj do tego startego parmezanu. Dolej 1/4 szklanki soku z cytryny. Dodaj miętę i oliwę z oliwek.
Obierz ostudzone jajka. Podziel na ćwiartki i jescze na połówki. Dodaj do miski ze szparagami i delikatnie wymieszaj (żeby jajka nie były zbyt rozgniecione).
W naszej wersji podaliśmy sałatkę na wcześniej przygotowanych własnoręcznie grzankach.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Przepis zaczerpnięty ze strony smittenkitchen.com