Ta warstwowa sałatka śledziowa robi wrażenie zarówno wizualne jak i smakowe.
Idealna na wszystkie okazje – warstwowa sałatka śledziowa! Wygląda spektakularnie, smakuje zjawiskowo, jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, potrzebnych jest tylko kilka składników.
Składniki:
- 2 płaty śledziowe pokrojone w paski (jeśli są bardzo słone warto wymoczyć w wodzie przez 2 godziny i w mleku przez godzinę)
- 2 średnie ziemniaki pieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 2 małe buraki również pieczone (w folii aluminiowej), starte na tarce w paski
- 1 ugotowane na twardo jajko, starte na tarce
- 1 cebula szalotka, pokrojona w cienką kostkę
- 2 ogórki konserwowe (u nas dla odmiany kiszone) pokrojone w kostkę
- majonez
- sól, pieprz
Idealnie jako naczynie sprawdza się słoik „vintage” 😉 typu weka.
Układać warstwy w następujący sposób: śledzie, cebula, majonez, ogórki, ziemniaki, majonez, buraki, majonez… przyprawiać solą i pieprzem warstwy ziemniaków i cebuli. Jeśli się uda powtórzyć kolejne warstwy to będzie bardziej finezyjnie wyglądać. Na wierzchu posypać startym jajkiem.
Zamknąć słoik, zostawić w lodówce na noc.
Jeśli lubicie śledzie to zapraszamy po przepisy na: ŚLEDZIE NA CZERWONO a także na ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU, no i oczywiście ORZEŹWIAJĄCĄ SAŁATKĘ SLEDZIOWĄ W OLIWIE Z CYTRYNĄ
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie