Rewelacyjna grzanka z dzikimi szparagami oraz jajkiem sadzonym to szybka w wykonaniu propozycja na śniadanie albo kolację.
Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty. Podczas naszego pobytu w miejscowości Gorizia we Włoszech natrafiliśmy na targu na dzikie szparagi. Są cieńsze, ostrzejsze w smaku i idealnie pasują na przekąskę, do sałatki, albo na śniadanie lub kolację. Szybka decyzja i padło na grzanki z jajkiem sadzonym oraz sałatkę pomidorową (pomidory również zakupione we Włoszech). Tak więc powstała wyśmienita w smaku grzanka z dzikimi szparagami, jajkiem sadzonym oraz sałatką z pomidorów.
Składniki na 2 grzanki:
- wiązka dzikich szparagów (lub zielonych szparagów)
- 2 jajka
- 2 plasterki boczku lub bekonu
- 2 kromki chleba
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis:
Kromki chleba położyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Odłożyć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Szparagi wrzucić na patelnię grillową lub zwykłą z dodatkiem oliwy. Smażyć kilka minut.
Boczek pokroić w cienkie paski i usmażyć na patelni. Również odłożyć na papier.
Jajka usmażyć na patelni, zostawiając żółtko nieścięte.
Grzanki ułożyć na talerzu, położyć na nich szparagi, jajko, posypać kawałkami boczku. Posolić, popieprzyć do smaku i według własnego uznania. Gotowe!
Składniki na sałatkę:
- 4 średnie pomidory lub kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
- średnia sałata rzymska
- 1 średnia biała cebula
- natka z kopru włoskiego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Przepis:
Pomidory pokroić w ćwiartki (lub jeśli są małe to na połówki), dodać porwane liście sałaty. Cebulę pokroić w cienkie paski. Całość posypać pokrojoną natką z kopru włoskiego, polać oliwą, posolić, popieprzyć do smaku. Wymieszać, nałożyć na talerze.
Zerknijcie też na przepis „Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami na grzance” a będziecie mogli modyfikować ten przepis na różne sposoby.
Kolejny przepis na szparagi na grzance znajdziecie również klikając TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie