Grzanka z dzikimi szparagami oraz jajkiem sadzonym

Grzanka z dzikimi szparagami

Rewelacyjna grzanka z dzikimi szparagami oraz jajkiem sadzonym to szybka w wykonaniu propozycja na śniadanie albo kolację.

Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty. Podczas naszego pobytu w miejscowości Gorizia we Włoszech natrafiliśmy na targu na dzikie szparagi. Są cieńsze, ostrzejsze w smaku i idealnie pasują na przekąskę, do sałatki, albo na śniadanie lub kolację. Szybka decyzja i padło na grzanki z jajkiem sadzonym oraz sałatkę pomidorową (pomidory również zakupione we Włoszech). Tak więc powstała wyśmienita w smaku grzanka z dzikimi szparagami, jajkiem sadzonym oraz sałatką z pomidorów.

Grzanka z dzikimi szparagami
Grzanka z dzikimi szparagami

Składniki na 2 grzanki:

  • wiązka dzikich szparagów (lub zielonych szparagów)
  • 2 jajka
  • 2 plasterki boczku lub bekonu
  • 2 kromki chleba
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis:

Kromki chleba położyć na patelni z rozgrzaną oliwą. Smażyć do uzyskania złotego koloru z obu stron. Odłożyć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Szparagi wrzucić na patelnię grillową lub zwykłą z dodatkiem oliwy. Smażyć kilka minut.

Boczek pokroić w cienkie paski i usmażyć na patelni. Również odłożyć na papier.

Jajka usmażyć na patelni, zostawiając żółtko nieścięte.

Grzanki ułożyć na talerzu, położyć na nich szparagi, jajko, posypać kawałkami boczku. Posolić, popieprzyć do smaku i według własnego uznania. Gotowe!

Grzanka z dzikimi szparagami
Grzanka z dzikimi szparagami

Składniki na sałatkę:

  • 4 średnie pomidory lub kilkanaście małych pomidorków koktajlowych
  • średnia sałata rzymska
  • 1 średnia biała cebula
  • natka z kopru włoskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przepis:

Pomidory pokroić w ćwiartki (lub jeśli są małe to na połówki), dodać porwane liście sałaty. Cebulę pokroić w cienkie paski. Całość posypać pokrojoną natką z kopru włoskiego, polać oliwą, posolić, popieprzyć do smaku. Wymieszać, nałożyć na talerze.

Zerknijcie też na przepis „Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami na grzance” a będziecie mogli modyfikować ten przepis na różne sposoby.

Kolejny przepis na szparagi na grzance znajdziecie również klikając TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *