Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem to przykład dania kolorowego i niezwykle subtelnego w smaku.
Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem to połączenie kolorów, chrupkości szparagów oraz groszku a także delikatności kremowego risotto.
Składniki:
- 3-4 łyżki masła- szczypta szafranu
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- pęczek zielonych szparagów pokrojonych na kawałki, bez zdrewniałych części
- 2 cebule drobno posiekane
- sól i pieprz
- 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 2–3 łyżki oliwy
- 350 g ryżu na risotto
- 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
- 50 g świeżo startego parmezanu
Przepis:
Szafran wymieszać z przegotowaną wodą i odstawić na chwilę. Stopić 2 łyżki masła w garnku, wrzucić pokrojone szparagi i 2/3 cebuli a następnie smażyć 2–3 min. Doprawić solą i pieprzem zalać połową szklanki bulionu i gotować 5-6 minut, aż szparagi będą al dente. Dodać groszek i gotować do momentu jak groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pozostałą cebulę. Smażyć aż wszystko zmięknie. Wsypać ryż i smażyć mieszając aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino i gotować ryż do momentu, aż wino odparuje. Szafran z wodą wlać do gorącego bulionu. Następnie dodawać po chochelce bulionu. Każdą następną porcję dodawać dopiero, aż cała poprzednia zostanie wchłonięta. Gotować ryż cały czas mieszając i dodając bulion jeszcze przez 15-18 minut.
Do całości dodać ugotowane warzywa. Zdjąć z ognia i wmieszać pozostałe masło i starty parmezan.
Podawać gorące.
Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
- Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
- Szparagi na grillu
- Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Makaron linguine z zielonymi warzywami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie