Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem to przykład dania kolorowego i niezwykle subtelnego w smaku.

Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem to połączenie kolorów, chrupkości szparagów oraz groszku a także delikatności kremowego risotto.

Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 3-4 łyżki masła- szczypta szafranu
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • pęczek zielonych szparagów pokrojonych na kawałki, bez zdrewniałych części
  • 2 cebule drobno posiekane
  • sól i pieprz
  • 3 szklanki gorącego bulionu warzywnego (domowego lub z kostki)
  • 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • 2–3 łyżki oliwy
  • 350 g ryżu na risotto
  • 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
  • 50 g świeżo startego parmezanu
Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Przepis:

Szafran wymieszać z przegotowaną wodą i odstawić na chwilę. Stopić 2 łyżki masła w garnku, wrzucić pokrojone szparagi i 2/3 cebuli a następnie smażyć 2–3 min. Doprawić solą i pieprzem zalać połową szklanki bulionu i gotować 5-6 minut, aż szparagi będą al dente. Dodać groszek i gotować do momentu jak groszek będzie miękki. Zdjąć z ognia. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pozostałą cebulę. Smażyć aż wszystko zmięknie. Wsypać ryż i smażyć mieszając aż ryż pokryje się tłuszczem. Wlać wino i gotować ryż do momentu, aż wino odparuje. Szafran z wodą wlać do gorącego bulionu.  Następnie dodawać po chochelce bulionu. Każdą następną porcję dodawać dopiero, aż cała poprzednia  zostanie wchłonięta. Gotować ryż cały czas mieszając i dodając bulion jeszcze przez 15-18 minut.
Do całości dodać ugotowane warzywa. Zdjąć z ognia i wmieszać pozostałe masło i starty parmezan.
Podawać gorące.

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *