Pieczony bakłażan. Pasta. Przekąska.
Prezentujemy przepis na wyśmienitą pastę z bakłażana. Niezwykle prosta i smaczna przekąska, która urozmaici niejedną imprezę, zaskoczy przyjemnym smakiem, kremową konsystencją oraz niekonwencjonalnym składnikiem jakim jest pieczony bakłażan.
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- ząbek czosnku
- 2-3 łyżki siekanych orzechów laskowych
- 10 listków mięty
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
- Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno polać oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-45 minut lub do czasu, aż bakłażan będzie całkowicie miękki.
- Po upieczeniu i ostudzeniu za pomocą łyżki wyjąć miąższ i umieścić na sitku usuwając w ten sposób nadmiar wody.
- Orzechy laskowe uprażyć na patelni a następnie posiekać na mniejsze kawałki. Czosnek i miętę drobno pokroić.
- Wszystko wrzucić do blendera dolać oliwy (według upodobania), posolić i popieprzyć a następnie zmiksować na gładką masę. Gotowe!
- Pastę przełożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce. Można podawać na grzankach, pumperniklu, krakersach lub na kanapkach.
Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie