Bakłażan. Kremowa pasta z orzechami i świeżą miętą

Bakłażan. Pasta z bakłażana.

Pieczony bakłażan. Pasta. Przekąska.

Prezentujemy przepis na wyśmienitą pastę z bakłażana. Niezwykle prosta i smaczna przekąska, która urozmaici niejedną imprezę, zaskoczy przyjemnym smakiem, kremową konsystencją oraz niekonwencjonalnym składnikiem jakim jest pieczony bakłażan.

Bakłażan. Pasta z bakłażana.
Bakłażan. Pasta z bakłażana.

Składniki:

  • 2 duże bakłażany
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki siekanych orzechów laskowych
  • 10 listków mięty
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Bakłażan. Pasta z bakłażana.
Bakłażan. Pasta z bakłażana.
  1. Bakłażany przekroić na pół, ponacinać w kratkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i mocno polać oliwą. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 30-45 minut lub do czasu, aż bakłażan będzie całkowicie miękki.
  2. Po upieczeniu i ostudzeniu za pomocą łyżki wyjąć miąższ i umieścić na sitku usuwając w ten sposób nadmiar wody.
  3. Orzechy laskowe uprażyć na patelni a następnie posiekać na mniejsze kawałki. Czosnek i miętę drobno pokroić.
  4. Wszystko wrzucić do blendera dolać oliwy (według upodobania), posolić i popieprzyć a następnie zmiksować na gładką masę. Gotowe!
  5. Pastę przełożyć do pojemnika i schłodzić w lodówce. Można podawać na grzankach, pumperniklu, krakersach lub na kanapkach.

Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *