Makaron linguine z zielonymi warzywami

Makaron linguine z zielonymi warzywami

Makaron linguine z zielonymi warzywami kusi odcieniami zielonego, pachnie wiosną i smakuje rewelacyjnie.

W tym przepisie kluczową „robotę smakową” robi sok i starta skórka z cytryny. W sklepach i na targach już od dawna można kupić szparagi. Tak więc wrzucamy szybki wiosenny sos z warzyw na bazie szparagów oraz zielonego groszku. Makaron linguine z zielonymi warzywami smakuje i wygląda wyśmienicie.

Makaron linguine z zielonymi warzywami
Makaron linguine z zielonymi warzywami

Składniki:

  • makaron linguine (może być również spaghetti albo tagliatele) – można użyć makaronu wieloziarnistego
  • 1 wiązka świeżych szparagów, bez twardych końcówek
  • 1 duża łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony, wystarczy go zalać wrzątkiem i poczekać 5-10 min – będzie jak świeży)
  • skórka i sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
  • sól i pieprz
Makaron linguine z zielonymi warzywami
Makaron linguine z zielonymi warzywami

Przepis:

Odrywamy główki szparagów a łodygi kroimy w cienkie paski nożem lub obieraczką. Rozpuszczamy masło na dużej patelni dodajemy rozmaryn i smażymy chwilę. Dodajemy szparagi, zielony groszek i skórkę z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Makaron linguine z zielonymi warzywami
Makaron linguine z zielonymi warzywami

Linguine – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony – ma zbliżone pole powierzchni, lecz na przekroju ma kształt soczewkowaty. W różnych częściach Włoch nazywany bavette i trenette.

Makaron linguine z zielonymi warzywami
Makaron linguine z zielonymi warzywami

Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Przekładamy makaron na patelnię i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Posypujemy parmezanem i od razu serwujemy.

Zaprzyjaźnieni eksperci z winoman.pl polecają do tej potrawy portugalskie wino białe Quinta de Santa Cristina, wytrawne, delikatne, aromatyczne i rześkie. Wyczuwalne aromaty białych owoców z nutą ziół i owoców egzotycznych. Można je podawać jako aperitif do sałat, ryb i delikatnych serów. Wino znajdziecie klikając tu.

Portugalskie wino białe Quinta de Santa Cristina Makaron linguine z zielonymi warzywami.
Portugalskie wino białe Quinta de Santa Cristina Makaron linguine z zielonymi warzywami.

Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *