Makaron linguine z zielonymi warzywami kusi odcieniami zielonego, pachnie wiosną i smakuje rewelacyjnie.
W tym przepisie kluczową „robotę smakową” robi sok i starta skórka z cytryny. W sklepach i na targach już od dawna można kupić szparagi. Tak więc wrzucamy szybki wiosenny sos z warzyw na bazie szparagów oraz zielonego groszku. Makaron linguine z zielonymi warzywami smakuje i wygląda wyśmienicie.
Składniki:
- makaron linguine (może być również spaghetti albo tagliatele) – można użyć makaronu wieloziarnistego
- 1 wiązka świeżych szparagów, bez twardych końcówek
- 1 duża łyżka masła
- gałązka rozmarynu
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony, wystarczy go zalać wrzątkiem i poczekać 5-10 min – będzie jak świeży)
- skórka i sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- starty parmezan
- sól i pieprz
Przepis:
Odrywamy główki szparagów a łodygi kroimy w cienkie paski nożem lub obieraczką. Rozpuszczamy masło na dużej patelni dodajemy rozmaryn i smażymy chwilę. Dodajemy szparagi, zielony groszek i skórkę z cytryny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Linguine – włoski makaron pochodzący z Ligurii, a dokładnie z Genui, bardzo podobny do klasycznego spaghetti. Różnią się tym, że linguine jest spłaszczony – ma zbliżone pole powierzchni, lecz na przekroju ma kształt soczewkowaty. W różnych częściach Włoch nazywany bavette i trenette.
Gotujemy makaron w dużej ilości osolonej wody według przepisu na opakowaniu. Przekładamy makaron na patelnię i mieszamy. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Posypujemy parmezanem i od razu serwujemy.
Zaprzyjaźnieni eksperci z winoman.pl polecają do tej potrawy portugalskie wino białe Quinta de Santa Cristina, wytrawne, delikatne, aromatyczne i rześkie. Wyczuwalne aromaty białych owoców z nutą ziół i owoców egzotycznych. Można je podawać jako aperitif do sałat, ryb i delikatnych serów. Wino znajdziecie klikając tu.
Zapraszamy również po kilka innych przepisów ze szparagami:
- Zupa szparagowa z grzankami
- Tarta ze szparagami
- Szparagi w sosie bazyliowym
- Szparagi, pancetta oraz jajko na grzance
- Sałatka ze szparagów, fasolki, szpinaku oraz bobu
- Grzanka z dzikimi szparagami i jajkiem sadzonym
- Omlet ze szparagami
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, orzechami, ziarnami i miętą
- Risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Sałatka ze szparagami, jajkiem, pesto i migdałami
- Gofry z mąki gryczanej i sałatka ze szparagami
- Szparagi na grillu
- Szafranowe risotto ze szparagami i zielonym groszkiem
- Makaron linguine z zielonymi warzywami
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie