Dzisiaj prezentujemy przepis na risotto ze szparagami i zielonym groszkiem a do tego białe, wytrawne wino Grüner Veltliner Vier Zeiten.
Wiosna przyszła! „Wiosna ach to Ty!” A jak wiosna to zielono!💚💚💚 Zaczęliśmy dzień na zielono, więc „gramy dalej w zielone”! Sezon na szparagi uważamy za rozpoczęty! Wprawdzie to jeszcze nie nasze rodzimie, polskie, ale co tam… Proponujemy rewelacyjny przepis na risotto ze szparagami i zielonym groszkiem. Jako, że szparagi zaczynają królować w tym sezonie mamy już dla Was kilka przepisów na sałatkę ze szparagami, jajkiem, orzechami i miętą oraz sałatkę ze szparagami, pesto i migdałami.
Tak więc dziś risotto z zielonym groszkiem i szparagami.
Jakie do tego dania pasuje wino? 🥂Zapewne białe wytrawne, ale zapytaliśmy ekspertów z WINOMAN.PL a oni podpowiedzieli, że idealne do szparagów jest Grüner Veltliner Vier Zeiten:
Składniki na 4 porcje:
✅ 1,5 szklanki ryżu do risotto
✅ 1-2 wiązek zielonych szparagów(im więcej tym bogatszy smak)
✅ 1 litr bulionu warzywnego
✅ 1 cebula
✅ 1 szklanka mrożonego zielonego gruszku (jak jest świeży to korzystać)
✅ 60 ml białego wytrawnego wina
✅ 4-5 łyżek startego sera parmigiano reggiano
✅ 2-3 łyżek oliwy z oliwek
✅ 1 łyżka zimnego masła
✅ 1 szalotka
Przepis:
Szparagi obrać obieraczką do ziemniaków. Odłamać zdrzewiałe dolne końcówki (przydadzą się jeszcze do gotowania bulionu). Główki odciąć. Łodyżki pokroić na 2cm kawałki. Ugotować bulion warzywny. My używamy odciętych uprzednio końców + marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz. Odcedzić, warzywa wyrzucić. W pozostałym bulionie ugotować łodygi szparagów i groszek. Dzięki temu bulion jeszcze dodatkowo wzbogacimy smakiem. Szparagi mają być nierozgotowane (2-3min). Pod koniec dorzucić na 1 min główki szparagów.
Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na rozgrznej oliwie. Do zeszklonej szalotki dodać ryż tak aby wszystkie ziarenka były w oliwie. Dolać wino i mieszać. Wino musi zostać wchłonięte przez ryż. Mówią, że nie tylko ludzie piją! Ryż też pije jak szalony! Jak już ten ryż wypije całe wino, to w małych ilościach dolewać bulion, aż jego też ryż wypije 🙂 (WARYJOT!). Proces jest tu długi może zająć do 20min. Ryż musi być lekko kleisty ale równocześnie al dente.
Dokładamy ugotowane szparagi i groszek.
Dokładamy łyżkę masła. Mieszamy. Nakładamy na talerze. Posypujemy startym serem.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.