Galette czyli rustykalna tarta jabłkowo-śliwkowa

tarta jabłkowo-śliwkowa

Tarta, która smakuje jeszcze lepiej niż wygląda, a wygląda przepysznie! Przepis nie jest skomplikowany a efekty są znakomite o czym możecie się przekonać oglądając zdjęcia.

Korzystajcie z okazji póki można kupić śliwki! Robiliśmy już z jabłkami i śliwkami węgierkami, ale można eksperymentować z różnymi innymi owocami. Poniżej zdjęcia z brzoskwiniami i jagodami leśnymi (zwanymi po „krakosku”: borówkami). Zrobicie raz a tarta zagości u Was na zawsze!

tarta jabłkowo-śliwkowa
tarta jabłkowo-śliwkowa

Składniki:

  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • 150 g cukru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • sól
  • 300 g jabłek
  • 300 g śliwek

Lub alternatywnie 500 g borówek, 500 g brzoskwiń.

tarta jabłkowo-śliwkowa
tarta jabłkowo-śliwkowa

Przepis i wykonanie:

Za pomocą robota kuchennego przygotuj ciasto z: mąki, masła, 75 g cukru, żółtka i szczypty soli. Uformuj z ciasta kulę i odłóż do lodówki zawiniętą w folię na około 30 min. Jabłka pokrój na cząstki, śliwki na ćwiartki. Owoce wsadź do w miski i zasyp 50 g cukru. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozwałkuj ciasto na okrągły placek o grubości 4-5 mm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku ciasta ułóż owoce. Zawiń brzegi owoców ciastem. Posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp resztą cukru. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni 40-45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru.

Poniżej tarta z brzoskwiniami.

z brzoskwiniami
z brzoskwiniami
z borówkami
z borówkami
z borówkami
z borówkami

Smacznego!

Zapraszamy również po inne ciekawe przepisy na Ciasta i Tarty.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *