Przepis na kruche ciasto z dżemem z rabarbaru

Kruche ciasto

Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru wyszło rewelacyjne w smaku, dlatego polecamy ten przepis. Dodatkowo trwa sezon na rabarbar więc tym bardziej trzeba korzystać.

Dżem z rabarbaru czekał w lodówce od jakiegoś czasu na wykorzystanie. Czekał, czekał i się doczekał. Uzupełnił przepis na kruche ciasto z konfiturą/dżemem z rabarbaru. Modyfikacja polegała na dodaniu właśnie jego zamiast konfitury śliwkowej. Obie substancje mają lekko kwaskowy posmak, więc idealnie się nadają do słodkiego kruchego ciasta, łamiąc w ten sposób nadmiar słodyczy. 

Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru
Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru

Składniki na ciasto:

  • 200g mąki tortowej 
  • 100g masła
  • 50g cukru 
  • 2 żółtka 
  • dżem z rabarbaru 
Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru
Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru

Przepis:

Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniataj, aż otrzymasz gładkie, jednolite ciasto. Następnie zwiń je w przeźroczystą folię i włóż na 30 minut do lodówki. Blaszkę (my zastosowaliśmy tu dłuższą foremkę) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę. Posmaruj dżemem z rabarbaru i udekoruj paskami ciastka według własnego uznania. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce, żeby spód nie zwilgotniał. Dżem/nadzienie z rabarbaru można wykorzystać z przepisu na Hamentasze.

Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru
Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *