Kruche ciasto z dżemem z rabarbaru wyszło rewelacyjne w smaku, dlatego polecamy ten przepis. Dodatkowo trwa sezon na rabarbar więc tym bardziej trzeba korzystać.
Dżem z rabarbaru czekał w lodówce od jakiegoś czasu na wykorzystanie. Czekał, czekał i się doczekał. Uzupełnił przepis na kruche ciasto z konfiturą/dżemem z rabarbaru. Modyfikacja polegała na dodaniu właśnie jego zamiast konfitury śliwkowej. Obie substancje mają lekko kwaskowy posmak, więc idealnie się nadają do słodkiego kruchego ciasta, łamiąc w ten sposób nadmiar słodyczy.
Składniki na ciasto:
- 200g mąki tortowej
- 100g masła
- 50g cukru
- 2 żółtka
- dżem z rabarbaru
Przepis:
Mąkę, miękkie masło, cukier i żółtka zagniataj, aż otrzymasz gładkie, jednolite ciasto. Następnie zwiń je w przeźroczystą folię i włóż na 30 minut do lodówki. Blaszkę (my zastosowaliśmy tu dłuższą foremkę) wysmaruj masłem i posyp bułką tartą albo wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę. Posmaruj dżemem z rabarbaru i udekoruj paskami ciastka według własnego uznania. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut. Po upieczeniu pozostaw na kratce, żeby spód nie zwilgotniał. Dżem/nadzienie z rabarbaru można wykorzystać z przepisu na Hamentasze.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie