Małe, zielone papryczki padrón na grillu

małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

Nie ma to jak wegeteriański grill. Po wizycie w Walencji zasmakowały nam małe, zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón) więc postanowiliśmy je przygotować sami.

Cotygodniowe zakupy hiszpańskich specjałów w Jamon4you na Starym Kleparzu i jak zwykle mnóstwo smakowania, testowania i zajadania się w ich budce! Są niesamowicie uprzejmi, sympatyczni i uśmiechnięci a wszystko smakuje super! Zakupiliśmy więc małe, zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón) i zrobiliśmy je już nie raz na patelni i na grillu.

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

Przygotowanie jest proste. Wystarczy je umyć, wysuszyć i wrzucić na patelnie z odrobiną oliwy i smażyć do momentu jak się skurczą, zmiękną a na skórce pojawią się bąbelki, wtedy przełożyć na talerz i posypać grubo zmieloną solą morską. W przypadku grilla jak na zdjęciach poniżej piekliśmy je na aluminiowej tacce, a dopiero na talerzu polaliśmy delikatnie oliwą i posoliliśmy solą.

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

A tak wyglądały papryczki padrón zaserwowane w Central Bar. Kolejne śniadanie w Walencji. Miało być zwykłe, proste śniadanie a skończyło się na degustacji: grillowanych zielonych papryczek, smażonych karczochów, smażonego w tempurze dorsza na pierzynce pomidorowej. Było pysznie!

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

Postanowiliśmy sami wykonać panierowanego w tempurze dorsza na pomidorach z papryczkami i musimy powiedzieć, że efekt smakowy był nieziemski! Warto spróbować. Wizualnie niewiele różniło się od dania serwowanego przez Master Chefa Ricarda Camarenę. Efekt finalny możecie zobaczyć poniżej:

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

Kupiliśmy też małe, zielone papryczki zwane padrón (pimientos de Padrón) jeszcze w Polsce, przed wyjazdem na Słowenię. Akurat 2 maja było święto na Słowenii więc wszystko było pozamykane. Smażone na patelni, na oliwie z oliwek, posypane gruboziarnistą solą wkomponowały się na śniadanie idealnie! Papryczki jak sama nazwa wskazuje, pochodzą z miasta Padrón w hiszpańskiej Galicji. Serwowane są jako słynne hiszpańskie tapas, czasami smażone, czasami grillowane. Najsmaczniejsza przystawka!

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

Pieczemy świeże papryczki padrón na grillu:

 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
 małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)
małe zielone papryczki padrón (pimientos de Padrón)

A tak asystował podczas pieczenia papryczek nasz Pies W Kuchni, a w zasadzie Pies na Grillu:

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *