Boczniaki, grzyby do zadań specjalnych oraz przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków.
Nie jesteśmy ortodoksyjnymi wegetarianami, co widać po przepisach mięsnych, które tu publikujemy. Jednak od czasu do czasu robimy sobie przerwę w spożywaniu potraw mięsnych. Stąd zaintrygował nas w zeszłym roku ten przepis na wegetariańskie flaczki z boczniaków, a dziś przypominamy go, bo wart jest powtórzenia. Można się spierać czy nazwa „flaczki” jako pochodząca jednak od dania mięsnego jest tu zasadna, ale w sumie to jak to inaczej nazwać skoro wygląda i smakuje niemal jak oryginał?
Składniki na 4 porcje:
- 0,5 kg boczniaków
- 1 pietruszka
- 2 średnie marchewki
- 1/2 średniego selera
- 2 średnie cebule
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- olej lub oliwa z oliwek
- przecier pomidorowy (2 łyżki w zależności od preferencji)
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki gałki
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ łyżeczki lubczyku
- 2 litry wody
- sól i czarny pieprz
Przepis:
Boczniaki wyczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić w cienkie, jednakowej grubości paski. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać a następnie pokroić w drobną kostkę, cebulę w drobną kosteczkę.
Rozgrzać olej w dużym, nieprzywierającym garnku, podsmażyć na złoto cebulę, dodać pokrojone warzywa oraz boczniaki, dodać liście laurowe i ziele angielskie a następnie dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.
Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz dolać wodę z łyżeczką soli. My dodaliśmy jeszcze przecier pomidorowy, który zapewnił flaczkom kolor, ale dodał też smakowo trochę kwasowości. Całość gotować jeszcze pod przykryciem kolejne 20 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Jeśli chcecie inny przepis na boczniaki zapraszamy na stronę Nuggetsy z boczniaków.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie