Cóż za smak! Co za składniki! Wszystko podlane emocjonalnym sosem (pikanteria w związku zawsze się przydaje)! Sałatka ze szparagów czeka na zrobienie.
Najlepiej robić ją w sezonie szparagowym. Jest krótki, ale warto skorzystać. Nam udało się w zeszłym tygodniu zakupić jeszcze wiązkę na Targu Pietruszkowym w Podgórzu. O to sałatka ze szparagów!
Składniki:
- młode, małe, polskie ziemniaczki
- zielone szparagi
- jajka przepiórcze
- czarne oliwki
- kapary
- koperek
- sok wyciśnięty z cytryny
- oliwa
- sól, pieprz
Przepis:
Ziemniaki ugotować. Wystudzić pokroić w ćwiartki. Szparagi ugotować al dente. Pokroić na kawałki. Jajeczka ugotować na miękko (1 minuta na wrzątek). Pokroić na połówki. Kapary i koperek posiekać, dolać soku z cytryny oraz oliwę. Dodać ugotowane szparagi i połowę ziemniaków. Wymieszać. Na półmisek położyć pozostałe ziemniaki. Dołożyć szparagi. Położyć jajka i oliwki. Posolić i popieprzyć do smaku. Polać całość oliwą!
Gotowe! Szparagi uwielbiamy, więc przepisy na wykorzystanie tego zielonego, fioletowego, groszkowego lub białego warzywa znajdziecie w zakładce: Na Skróty/Szparagi. Zapraszamy!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.