Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych

Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych

Cóż za smak! Co za składniki! Wszystko podlane emocjonalnym sosem (pikanteria w związku zawsze się przydaje)! Sałatka ze szparagów czeka na zrobienie.

Najlepiej robić ją w sezonie szparagowym. Jest krótki, ale warto skorzystać. Nam udało się w zeszłym tygodniu zakupić jeszcze wiązkę na Targu Pietruszkowym w Podgórzu. O to sałatka ze szparagów!

Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych
Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych

Składniki:

  • młode, małe, polskie ziemniaczki
  • zielone szparagi
  • jajka przepiórcze
  • czarne oliwki
  • kapary
  • koperek
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • oliwa
  • sól, pieprz
Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych
Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych

Przepis:

Ziemniaki ugotować. Wystudzić pokroić w ćwiartki. Szparagi ugotować al dente. Pokroić na kawałki. Jajeczka ugotować na miękko (1 minuta na wrzątek). Pokroić na połówki. Kapary i koperek posiekać, dolać soku z cytryny oraz oliwę. Dodać ugotowane szparagi i połowę ziemniaków. Wymieszać. Na półmisek położyć pozostałe ziemniaki. Dołożyć szparagi. Położyć jajka i oliwki. Posolić i popieprzyć do smaku. Polać całość oliwą!

Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych
Sałatka ze szparagów, ziemniaków i jajek przepiórczych

Gotowe! Szparagi uwielbiamy, więc przepisy na wykorzystanie tego zielonego, fioletowego, groszkowego lub białego warzywa znajdziecie w zakładce: Na Skróty/Szparagi. Zapraszamy!

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *