Hiszpańska tortilla ziemniaczana – tortilla de patatas – ziemniaczany omlet.
Hiszpańska tortilla ziemniaczana to szybkie, proste i smaczne danie, które możemy przygotować na śniadanie, lunch bądź kolację. Możemy podać na ciepło i na zimno. W wersji tradycyjnej lub z dodatkami.
Tradycyjną hiszpańską tortillę przygotowuje się z surowych ziemniaków, cebuli i jajek. My użyliśmy ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków wg zasady „zero waste” co bardzo zaoszczędziło czas spędzony w kuchni.
Składniki:
– 4-5 ugotowanych ziemniaków
– 25 dag świeżego szpinaku
– 1 mała cebula
– 5 jajek
– oliwa
– sól i pieprz
Szpinak dokładnie opłukać, odsączyć i blanszować na patelni do momentu, aż szpinak zmniejszy
objętość. Cebulę obrać, pokroić i zrumienić na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni za talerz. Ziemniaki pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
Do miski wbić jajka i dobrze wymieszać ręcznie lub mikserem, a następnie doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną wlać na patelnię i smażyć około 5-6min na średnim ogniu. W czasie smażenia łopatką odrywamy ścinającą masę od brzegów patelni oraz sprawdzamy czy omlet nie przywarł do dna.
Kiedy spód tortilli jest przypieczony, przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4minuty. Przewracanie nie jest skomplikowane, jak się to już opanuje. Należy na patelnię położyć odwrócony talerz o większej średnicy niż patelnia, a następnie w rękawiczkach kucharskich obrócić tak by tortilla znalazła się na nim przypieczoną stroną do góry. Na patelnie wlać niewielką ilość oliwy i zsunąć tortille do dalszego smażenia.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie