Sałatka z pomidorów, awokado, rukoli i cebuli

Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli

Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli wyszła zupełnie przez przypadek jako szybkie śniadanie „przed wyjściem” na zakupy.

Wiosna w pełni. Pojawiły się już pierwsze nowalijki. Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli jest naprawdę prosta i wybitnie smaczna. Dodatkowo kusi kolorami i zapachami wiosny. W zasadzie można ją zrobić „od ręki”, jeśli się ma w domu rukolę (ma specyficzny ostry posmak) lub inne liście sałaty, dojrzałe awokado i soczyste, czerwone pomidory oraz słodką białą cebulę (ale może być też zwykła). Przepis jest tak banalny, że można go zobaczyć na poniższych zdjęciach.

Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli
Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli

Składniki:

  • 1-2 pomidorów „bycze serca” pokrojonych na małe kawałki lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (można pokroić na połówki)
  • garść rukoli do położenia na talerzu jako pierwsza warstwa
  • Dojrzałe awokado pokrojone w plasterki
  • Biała, słodka cebula pokrojona w talarki
  • Oliwa z oliwek
  • Ocet balsamiczny (my używamy w wersji „w sprayu” – łatwiej wtedy „popsikać” całość)
  • Sól, pieprz – do smaku
Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli
Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli

Więcej przepisów na różne sałatki znajdziecie w naszej sekcji „Sałatki” kliknijcie TUTAJ.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *