Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli wyszła zupełnie przez przypadek jako szybkie śniadanie „przed wyjściem” na zakupy.
Wiosna w pełni. Pojawiły się już pierwsze nowalijki. Sałatka z pomidorów, awokado i rukoli jest naprawdę prosta i wybitnie smaczna. Dodatkowo kusi kolorami i zapachami wiosny. W zasadzie można ją zrobić „od ręki”, jeśli się ma w domu rukolę (ma specyficzny ostry posmak) lub inne liście sałaty, dojrzałe awokado i soczyste, czerwone pomidory oraz słodką białą cebulę (ale może być też zwykła). Przepis jest tak banalny, że można go zobaczyć na poniższych zdjęciach.
Składniki:
- 1-2 pomidorów „bycze serca” pokrojonych na małe kawałki lub kilkanaście pomidorków koktajlowych (można pokroić na połówki)
- garść rukoli do położenia na talerzu jako pierwsza warstwa
- Dojrzałe awokado pokrojone w plasterki
- Biała, słodka cebula pokrojona w talarki
- Oliwa z oliwek
- Ocet balsamiczny (my używamy w wersji „w sprayu” – łatwiej wtedy „popsikać” całość)
- Sól, pieprz – do smaku
Więcej przepisów na różne sałatki znajdziecie w naszej sekcji „Sałatki” kliknijcie TUTAJ.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie