Pyszny, domowy smalec z wędzonej słoniny

PYSZNY SMALEC Z WĘDZONEJ SŁONINY

Przepis na pyszny smalec z wędzonej słoniny.

Pyszny smalec z wędzonej słoniny! To najlepszy smalec jaki nam wyszedł! Być może miała na to wpływ wędzona słonina, być może to, że była solona, być może to, że piekł się w piekarniku… a może gałązka rozmarynu dodał smakowej i zapachowej nuty? Tak czy inaczej warto poeksperymentować.

Smalec z wędzonej słoniny
Smalec z wędzonej słoniny

Składniki:

  • wędzona słonina pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1-2 cebul pokrojonych w drobną kosteczkę
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku (można całość doprawić po zakończeniu procesu pieczenia)

Przepis:
Pokroić słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wsadzić pokrojoną słoninę do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką a całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków słoniny. Od czasu do czasu wyjąć i wymieszać zawartość. Piec do wytopienia i zmiany koloru słoniny na lekko brązowy, a następnie wrzucić cebulę i kontrolować co 5-7 minut, żeby się nie spaliła. Cebula powinna być złotego koloru. Na koniec przelać do słoika albo miseczki i włożyć do gorącego smalcu gałązkę rozmarynu. Wystudzić i można się delektować!

Smalec z wędzonej słoniny
Smalec z wędzonej słoniny

Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *