Zapraszamy po przepis na wyśmienity smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem rozmarynu.
Pyszny smalec z wędzonej słoniny! To najlepszy smalec jaki nam wyszedł! Być może miała na to wpływ wędzona słonina, być może to, że była solona, być może to, że piekł się w piekarniku… a może spowodowała to gałązka rozmarynu dzięki której pojawiła się dodatkowa nuta smakowa i zapachowa? Tak czy inaczej warto poeksperymentować z dodatkami.

Składniki:
- wędzona słonina pokrojona w drobną kosteczkę
- 1-2 cebul pokrojonych w drobną kosteczkę
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku (można całość doprawić po zakończeniu procesu pieczenia)


Przepis:
Pokroić słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wsadzić pokrojoną słoninę do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką a całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków słoniny. Od czasu do czasu wyjąć i wymieszać zawartość. Piec do wytopienia się tłuszczu i zmiany koloru słoniny na lekko brązowy, a następnie pod koniec wrzucić pokrojoną cebulę i kontrolować co 5-7 minut, żeby się nie spaliła. Cebula powinna również nabrać złotego koloru. Na koniec po lekkim wystudzeniu, ale wciąż w stanie płynnym przelać zawartość naczynia do słoika albo miseczki i włożyć do gorącego smalcu gałązkę rozmarynu. Wystudzić i można się delektować smarując pajdy chleba!

Smacznego!
Zapraszamy też na naszą stronę do zakładki Pasty, smarowidła, dodatki. Tam znajdziecie inne pomysły na dodatki do chleba i nie tylko.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie