Pyszny, domowy smalec z wędzonej słoniny

PYSZNY SMALEC Z WĘDZONEJ SŁONINY

Zapraszamy po przepis na wyśmienity smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem rozmarynu.

Pyszny smalec z wędzonej słoniny! To najlepszy smalec jaki nam wyszedł! Być może miała na to wpływ wędzona słonina, być może to, że była solona, być może to, że piekł się w piekarniku… a może spowodowała to gałązka rozmarynu dzięki której pojawiła się dodatkowa nuta smakowa i zapachowa? Tak czy inaczej warto poeksperymentować z dodatkami.

Smalec z wędzonej słoniny
Smalec z wędzonej słoniny

Składniki:

  • wędzona słonina pokrojona w drobną kosteczkę
  • 1-2 cebul pokrojonych w drobną kosteczkę
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku (można całość doprawić po zakończeniu procesu pieczenia)

Przepis:
Pokroić słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wsadzić pokrojoną słoninę do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką a całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków słoniny. Od czasu do czasu wyjąć i wymieszać zawartość. Piec do wytopienia się tłuszczu i zmiany koloru słoniny na lekko brązowy, a następnie pod koniec wrzucić pokrojoną cebulę i kontrolować co 5-7 minut, żeby się nie spaliła. Cebula powinna również nabrać złotego koloru. Na koniec po lekkim wystudzeniu, ale wciąż w stanie płynnym przelać zawartość naczynia do słoika albo miseczki i włożyć do gorącego smalcu gałązkę rozmarynu. Wystudzić i można się delektować smarując pajdy chleba!

Smalec z wędzonej słoniny
Smalec z wędzonej słoniny

Smacznego!

Zapraszamy też na naszą stronę do zakładki Pasty, smarowidła, dodatki. Tam znajdziecie inne pomysły na dodatki do chleba i nie tylko.


Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *