Przepis na pyszny smalec z wędzonej słoniny.
Pyszny smalec z wędzonej słoniny! To najlepszy smalec jaki nam wyszedł! Być może miała na to wpływ wędzona słonina, być może to, że była solona, być może to, że piekł się w piekarniku… a może gałązka rozmarynu dodał smakowej i zapachowej nuty? Tak czy inaczej warto poeksperymentować.
Składniki:
- wędzona słonina pokrojona w drobną kosteczkę
- 1-2 cebul pokrojonych w drobną kosteczkę
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku (można całość doprawić po zakończeniu procesu pieczenia)
Przepis:
Pokroić słoninę i cebulę w drobną kosteczkę. Wsadzić pokrojoną słoninę do naczynia żaroodpornego, przykryć przykrywką a całość umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków słoniny. Od czasu do czasu wyjąć i wymieszać zawartość. Piec do wytopienia i zmiany koloru słoniny na lekko brązowy, a następnie wrzucić cebulę i kontrolować co 5-7 minut, żeby się nie spaliła. Cebula powinna być złotego koloru. Na koniec przelać do słoika albo miseczki i włożyć do gorącego smalcu gałązkę rozmarynu. Wystudzić i można się delektować!
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie