Ta szarlotka na kruchym cieście powstała niczym feniks z popiołów a zniknęła niczym fatamorgana. Dlaczego? Ponieważ była obrzydliwie pyszna!
Szarlotka na kruchym cieście to idealny pomysł na niedzielne ciasto. Mamy czas dostępności różnych odmian jabłek, więc nic tylko robić szarlotkę!
Składniki:
– 50 dag mąki krupczatki
– 25 dag masła
– 15 dag cukru pudru
– 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jajek)
– 1 kg jabłek (najlepiej twarde, lekko kwaskowe)
– powidła śliwkowe
– cynamon
Przepis:
Przyrządzić ciastko kruche. Mąkę, masło i cukier puder połączyć ze sobą siekając szerokim nożem, dodać żółtka i złączyć w jednolitą masę. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
Jabłka umyć, obrać i poszatkować, odstawić. Można posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.
Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i piec przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na podpieczonym cieście rozsmarować powidła śliwowe, rozłożyć odciśnięte jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Ja ścieram zimne ciasto na tarce na całą powierzchnię jabłek.
Piec przez 35 – 45 min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. My tą ostatnią czynność pomijamy.
Przepis zaczerpnęliśmy ze skarbnicy wiedzy pod tytułem: „Kuchnia Polska”, wprawdzie dzieło jest lekko nadgryzione zębem czasu, ale wciąż podpowiada wspaniałe kulinarne receptury.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie