Znikająca w szalonym tempie szarlotka na kruchym cieście

szarlotka na kruchym cieście

Ta szarlotka na kruchym cieście powstała niczym feniks z popiołów a zniknęła niczym fatamorgana. Dlaczego? Ponieważ była obrzydliwie pyszna! 

Szarlotka na kruchym cieście to idealny pomysł na niedzielne ciasto. Mamy czas dostępności różnych odmian jabłek, więc nic tylko robić szarlotkę!

szarlotka na kruchym cieście
szarlotka na kruchym cieście

Składniki:

– 50 dag mąki krupczatki

– 25 dag masła

– 15 dag cukru pudru

– 4-5 żółtek (w zależności od wielkości jajek)

– 1 kg jabłek (najlepiej twarde, lekko kwaskowe)

– powidła śliwkowe

– cynamon

szarlotka na kruchym cieście
szarlotka na kruchym cieście

Przepis:

Przyrządzić ciastko kruche. Mąkę, masło i cukier puder połączyć ze sobą siekając szerokim nożem, dodać żółtka i złączyć w jednolitą masę. Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.

Jabłka umyć, obrać i poszatkować, odstawić. Można posypać cukrem wanilinowym i cynamonem.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i piec przez 10–15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na podpieczonym cieście rozsmarować powidła śliwowe, rozłożyć odciśnięte jabłka i przykryć drugą połową ciasta. Ja ścieram zimne ciasto na tarce na całą powierzchnię jabłek.

Piec przez 35 – 45 min w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem. My tą ostatnią czynność pomijamy.

szarlotka na kruchym cieście
szarlotka na kruchym cieście

Przepis zaczerpnęliśmy ze skarbnicy wiedzy pod tytułem: „Kuchnia Polska”, wprawdzie dzieło jest lekko nadgryzione zębem czasu, ale wciąż podpowiada wspaniałe kulinarne receptury.

Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *