Dziś przepis skandynawski czyli śledzie marynowane z marchewką i cebulą.
Poszukując ciekawych przepisów na śledzie i mając zakupione w Sklepie Rybnym Dorada na Starym Kleparzu prawdziwe Matjasy (widoczne różowe kolory mięsa -możecie zobaczyć jak wyglądają na zdjęciu Sklepu Dorada TUTAJ) postanowiliśmy zaksperymentować i zrobić śledzie marynowane z marchewką i cebulą w inny sposób – po skandynawsku. Aczkolwiek sposób jest bardzo prosty i warto go przetestować. Smaki wybitne, tekstury chrupkie, nawet same śledzie zrobiły się mocno jędrne po trzymaniu 3 dni w zalewie.
Składniki:
- 2 czerwone cebule
- 3 marchewki
- 100 ml oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- 100 ml octu jabłkowego
- 90 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 100 ml wody
- 4 listki laurowe
- 1 łyżka całych ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka owoców jałowca
- 1 łyżka nasion kolendry
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 10 marynowanych filetów śledzia dobrej jakości
- 1 duża garść koperku
Obrać cebulę i marchewkę. Pokroić cebule w kliny/piórka, a marchewkę na plasterki. Wrzucić warzywa do garnka do pozostałych składników (na razie bez śledzi oraz koperku).
Gotować, do uzyskania lekkiej zawiesistości, konsystencji syropu. Zdjąć garnek z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Włożyć filety do dużego, wyjałowionego/wyparzonego wcześniej słoika. Wlać zimny syrop i dodać koper. Szczelnie zamknąć słoik. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 dni. Dopiero po tym czasie smaki się dobrze przenikną. Podawać na przykład na chlebie żytnim z surową cebulą i świeżym koperkiem. Marynowane śledzie zachowują świeżość w lodówce, w zamkniętym słoiku przez 2-3 miesiące, a po otwarciu przez 20-25 dni.
Inne przepisy na śledzie znajdziecie również na naszych stronach:
- Czerwona sałatka śledziowa na winie z czerwoną cebulą,
- Warstwowa sałatka śledziowa,
- Inny wymiar śledzia to śledzie po żydowsku,
- Delikatne śledzie w oliwie z cytryną i pietruszką
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Przepis zaczerpnięty z książki „Wszystkie smaki Skandynawii” Claus Meyer, Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o.o. Warszawa 2016, tytuł oryginału: „The Nordic Kitchen. One Year of Family Cooking”.