Jerozolima. Książka kucharska. Wspaniałe przepisy.

Jerozolima. Książka kucharska.

Bestseller „New York Times” i Amazon.com. Kulinarna książka 2013 roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”. Książka roku 2013 według International Association of Culinary Professionals. Jerozolima. Książka kucharska.

Zerkając na okładkę książki Jerozolima. Książka kucharska, przeczytamy: „Czy talerz dobrego hummusu może wyciszyć spory na Bliskim Wschodzie? Autorzy przepięknie wydanej kolekcji 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej naprawdę wierzą, że to możliwe. W samym sercu dań Yotama i Samiego leży ich rodzinne miasto – Jerozolima. Obaj urodzili się w tym samym roku. Sami we wschodniej, arabskiej części, a Yotam w zachodniej, żydowskiej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko miejsce urodzenia, ale również historia i pasja do gotowania. W książce zawarli przepisy na tradycyjne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, a także wiele mniej znanych potraw z kuchni muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności, które zamieszkują stolicę Izraela. Ten kulturowy tygiel w połączeniu ze śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie.”

Jerozolima. Książka kucharska.
Jerozolima. Książka kucharska.
Jerozolima. Książka kucharska.
Jerozolima. Książka kucharska.

Smacznego! 

Zapraszamy do naszej Biblioteki po więcej inspiracji!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *