Bestseller „New York Times” i Amazon.com. Kulinarna książka 2013 roku według prestiżowego „Observer Food Monthly”. Książka roku 2013 według International Association of Culinary Professionals. Jerozolima. Książka kucharska.
Zerkając na okładkę książki Jerozolima. Książka kucharska, przeczytamy: „Czy talerz dobrego hummusu może wyciszyć spory na Bliskim Wschodzie? Autorzy przepięknie wydanej kolekcji 120 przepisów kuchni izraelskiej i palestyńskiej naprawdę wierzą, że to możliwe. W samym sercu dań Yotama i Samiego leży ich rodzinne miasto – Jerozolima. Obaj urodzili się w tym samym roku. Sami we wschodniej, arabskiej części, a Yotam w zachodniej, żydowskiej. Niemal 30 lat później spotkali się w Londynie i odkryli, że łączy ich nie tylko miejsce urodzenia, ale również historia i pasja do gotowania. W książce zawarli przepisy na tradycyjne dania tego regionu, takie jak falafel czy baba ghanoush, a także wiele mniej znanych potraw z kuchni muzułmańskich, żydowskich i chrześcijańskich społeczności, które zamieszkują stolicę Izraela. Ten kulturowy tygiel w połączeniu ze śródziemnomorskim klimatem i bogactwem świeżych produktów tworzy mieszankę czasem wybuchową, ale na pewno smakującą wyśmienicie.”
Smacznego!
Zapraszamy do naszej Biblioteki po więcej inspiracji!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.