Książka „Wszystkie smaki Skandynawii”. Claus Meyer
W nordyckim stylu gotowania największy nacisk kładzie się na sezonowość, smak i Claus Meyer, współzałożyciel słynnej na cały świat kopenhaskiej restauracji Noma, Claus Meyer przedstawia w książce „Wszystkie smaki Skandynawii” ideę, która stała się podstawą nordyckiego ruchu kulinarnego – New Nordic Cuisine. Proponowane przez niego dania można bez trudu przyrządzić w domu. Książka podzielona jest na cztery rozdziały odpowiadające porom roku. Każdy zawiera wyczerpującą listę najlepszych produktów, których w tym czasie dostarcza natura w naszej strefie klimatycznej. Meyer jest autorem manifestu nowej kuchni nordyckiej podpisanego przez najznakomitszych skandynawskich kuchmistrzów.
Jednym z wielu przepisów jakie zrobiliśmy w oparciu o przepis z tej książki są Śledzie marynowane z marchewką i cebulą.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie