Śledzie w oliwie z cytryną i pietruszką
Śledzie w oliwie z cytryną i pietruszką – mogą być trzymane również w oleju. I być może nie jest to typowo Wielkanocne danie, ale na piątkowy post pasuje idealnie. W zasadzie to można sobie zrobić takie śledzie w dowolnym momencie i delektować się ich oryginalnym i delikatnym smakiem.
Składniki:
- 4 płaty śledziowe matiasy (albo ala matias)
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 cytryny
- 10g cukru pudru
- 150g oleju z pestek winogron lub oliwia
- świeżo mielony pieprz
Przepis:
Filety wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin – zmieniać wodę 2-3 razy i koniecznie trzymać je w lodówce. Odsączyć śledzie i wymoczyć przez godzinę w mleku, odlać mleko i osuszyć na papierowym ręczniku. Czas moczenia śledzi w wodzie zależy od stopnia ich słoności.
Śledzie pokroić w ukośne paski. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Umyć cytryny, zetrzeć z nich skórkę. Natkę pietruszki posiekać bardzo drobno – można odłożyć kilka listków do dekoracji.
Wytnij filety z cytryn: odciąć górę i dół cytryny, a następnie skroić pozostałą skórkę, tak żeby pojawił się miąższ. Ostrym nożem nacinać fileciki cytryny spomiędzy błon. Wycisnąć sok z pozostałości cytryn i zmiksować go na emulsję z cukrem pudrem, startą skórką cytrynową i olejem.
Przełożyć do miski śledzie, cytryny, cebulę, natkę, doprawić świeżo mielonym pieprzem, zalać sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć wszystko do słoika. Odstawić na 1-2 dni.
Cytryna i pietruszka czynią cuda, a smak będzie delikatny i jednocześnie orzeźwiający!
Spróbujcie też koniecznie Warstwowej sałatki śledziowej, śledzi po żydowsku czy też czerwonej sałatki śledziowej.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
(przepis zaczerpnięty ze strony chillibite.pl)