Czerwona sałatka śledziowa na winie z czerwoną cebulą
Czerwona sałatka śledziowa na winie z cebulą to propozycja dla odważnych. Pojawiają się tu nuty orientalne związane z przyprawami takimi jak: cynamon, goździki oraz smaki winno-octowe.
Składniki:
- 5 średnich czerwonych cebul
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- szklanka octu z czerwonego wina szklanka cukru
- 2 liście laurowe
- łyżka ziaren czarnego pieprzu
- łyżka ziaren jałowca
- łyżeczka gorczycy
- kawałek kory cynamonu
- 5 goździków
- 10 filetów śledzi ala matias
Cebule obieramy i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Wino mieszamy ze szklanką przegotowanej letniej wody, octem winnym, cukrem, liśćmi laurowymi, pieprzem, jałowcem, gorczycą, cynamonem, goździkami i pokrojoną cebulą. Całość podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Matiasy kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, zalewamy marynatą, owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem śledzie osączamy z marynaty, układamy na półmisku, dekorujemy krążkami zamarynowanej, czerwonej cebuli.
Jeśli lubicie śledzie to zapraszamy po przepisy na: WARSTWOWĄ SAŁATKĘ ŚLEDZIOWĄ a także na ŚLEDZIE PO ŻYDOWSKU, no i oczywiście ORZEŹWIAJĄCĄ SAŁATKĘ SLEDZIOWĄ W OLIWIE Z CYTRYNĄ
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie