Śledzie po żydowsku to przepis na inny wymiar śledzia

Śledzie po żydowsku okazały się wyśmienite i smakowite.

Jadamy śledzie w różnej formie i o rożnych smakach. Trzeba jednak przyznać, że przepis na śledzie po żydowsku zrobiły na nas smakowe wrażenie. Zupełnie inne nuty smakowe niż na przykład reprezentuje klasyczny znany w Polsce śledź po japońsku! Kilka przepisów na śledzie zamieściliśmy TUTAJ oraz TUTAJ. Zapraszamy do sprawdzenia jakie składniki się przydadzą i jak takie przystawki śledziowe wyglądają.

śledzie po żydowsku
śledzie po żydowsku

Składniki:
– około 300 g solonych filetów śledziowych a’la matias (5-6 szt.)
– 1 duża biała cebula
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 4 łyżki octu spirytusowego 10%
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 4 ząbki czosnku
– 1/2 pęczka kopru
– 1 łyżka majeranku

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie lub mleku. Cebulę pokroić w półplasterki. Przełożyć do miseczki i posolić. Czosnek pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Olej przelać do słoika. Dodać ocet, ziele angielskie, majeranek, zamarynowaną cebulę, pokrojony czosnek i koperek. Całość wymieszać do połączenia składników. Filety śledziowe wyjąć z wody lub mleka. Odsączyć na papierowym ręczniku. Pokroić na 2 cm kawałki a następnie przełożyć do słoika z marynatą. Delikatnie
wymieszać, wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.

Zerknijcie też na inne przepisy z rybami i owocami morza, znajdziecie je klikając TUTAJ.

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *