Po włosku to będzie: Crostata di zucchine al Pecorino di fossa czyli tarta z kwiatami cukinii.
Nie wszyscy wiedzą, że kwiaty cukinii są jadalne, a pewnie mało kto wie, że dzielą się na kwiaty żeńskie (rozwijają się bezpośrednio na cukinii) i męskie (rosną na cienkich łodygach). Pokazywaliśmy już jak wyglądają nadziewane serem i otoczone w tempurze oraz smażone na głębokim oleju (możecie sprawdzić klikając TUTAJ), a teraz w oparciu o włoski przepis znaleziony w jednej z gazet zaeksperymentowaliśmy (to znaczy, że przepis był dla nas inspiracją, ale nie wszystko zrobiliśmy dokładnie z wytycznymi) i wyszła taka wyśmienita tarta z kwiatami cukinii! Przepyszna, wytrawna, delikatna i chrupka, udekorowana kwiatami cukinii.
Składniki:
- 10 małych cukiń (70 dag)
- 4-5 kwiatów cukinii do dekoracji
- 2 jajka
- 150 ml śmietany
- 10 dag startego na wióry twardego sera owczego
- 5 dag startego na wióry parmegiano regiano
- pęczek bazylii
- sól, pieprz, szczypta ostrej papryki mielonej
Przepis na kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
- 125 g masła
- 1 żołtko
- 1 łyżka zimnej wody
- szczypta soli
Wysypać mąkę na stolnicę, dodać zimne masło i połączyć składniki. Do żółtka dodać zimną wodę i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Formę należy wysmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym ciastem i podpiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez 10 minut. Powstanie baza do której włożymy farsz z cukinii, sera i jajek.
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo w melakserze. Posolić i odstawić na 15 minut. W między czasie zetrzeć sery, zbełtać jajka na jednolitą emulsję i dodawać starty ser i śmietanę. Bazylię umyć, drobno pokroić i dołożyć.
Cukinię odcinąć i dołożć do zbełtanych jajek, posolić, popieprzyć, dodać szczyptę ostrej papryki.
Piec całość przez 45 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Po wyciągnięciu z piekarnika udekorować kwiatami cukinii i posypać serem parmegiano regiano.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie