Jajecznica z kozią brodą czyli nietypowe śniadanie

Jajecznica z grzybami. Kozia broda. Szmaciak.

Pyszna jajecznica z nietypowym i dość rzadko obecnie spotykanym grzybem zwanym kozią brodą, szmaciakiem albo leśnym kalafiorem.

Taki się nam dziś trafił leśny kalafior. My go znamy pod nazwą Kozia Broda, jednak nazywany jest też: siedzuń sosnowy, szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa). To grzyb jadalny z rodziny siedzuniowatych (Sparassidaceae). Jego nazwy są różne w zależności od regionu Polski. Bywa też: kozią brodą, kwoką, strzępiakiem kędzierzawym, baranem, siedzuniem borowy, sorokopem, oryszem, płaskoszem czy siedziem albo nawet leśnym kalafiorem. Na bazie tego smacznego grzyba powstała więc jajecznica!

Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.

Podobno oprócz naprawdę wybitnych zalet smakowych ma też poniżej wymienione właściwości:

  • przeciwcukrzycowe: zmniejsza poziom glukozy w surowicy krwi, zmniejsza poziom insuliny, przyspiesza gojenie się ran u cukrzyków
  • przeciwnowotworowe: zmniejsza aktywność komórek nowotworowych, doprowadzając do spadku ich żywotności, wzmacnia odpowiedź immunologiczną przeciw nowotworom i stymuluje komórki układu odpornościowego
  • przeciwzapalne: przeciwgrzybicze, przeciwutleniające.

Pomimo sporej wielkości jaką miał ten grzyb, był mocno zanieczyszczony ziemią po deszczu, więc usunięcie tych „brudów” wymagało wycięcia sporej części korzenia. Zostały w sumie same delikatne części górne. Za mało na przetwory, sosy czy inne dania. Trafił więc do jajecznicy. Wcześniej ugotowany w słonej wodzie (jakieś 20-30 minut), odsączony, wystudzony trafił na patelnię z masłem na którym smażyła się drobno pokrojona cebulka. Kawałki koziej brody smażyły się jeszcze z cebulką jakieś 10 minut a potem dodaliśmy dwa jajka, trochę soli i pieprzu. Stopień wysmażenia jajek zależy od Waszych preferencji. U nas z lekko ściętym żółtkiem, Całość posypana zieloną cebulką.

Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.
Jajecznica z Kozią Brodą, Szmaciakiem. Kozia broda.

Warto upewnić się, że zbierany grzyb jest jadalny! Dlatego sprawdzajcie w aplikacjach, książkach, atlasach, żeby mieć pewność. A jeśli macie wątpliwość to wyrzućcie takiego grzyba. Nie warto ryzykować! Dlatego poniżej kilka wskazówek jak rozpoznać kozią brodę/szmaciaka.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *