Eksperyment z dodatkiem bobu udany! Powstała szakszuka z bobem oraz szpinakiem.
Właściwy przepis na szakszukę znajdziecie klikając TUTAJ. Możecie też zobaczyć jak wyglądała wersja zrobiona na Chorwacji zaglądając TUTAJ. A tymczasem poniżej szakszuka z bobem oraz szpinakiem – przepis w wersji obrazkowej.
Smażymy na oliwie drobno pokrojoną cebulę, dodajemy przyprawy jak w oryginalnym przepisie. Dodajemy ugotowany i obrany wcześniej bób.
Dodajemy pokrojone, dojrzałe pomidory bez skórki (lub pomidory z puszki).
Podgrzewamy, żeby pomidory rozmiękły a woda odparowała.
Dodajemy przesmażone wcześniej liście szpinaku.
Wbijamy jajka.
Dodajemy plasterki ostrej papryczki chili (ilość zależna od preferencji) i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy przykrywką do momentu ścięcia białka. Po nałożeniu na talerze posypujemy świeżo krojonym szczypiorem.
Podajemy! Delektujemy się! Mlaskamy! Wylizujemy talerze lub w wersji bardziej kulturalnej wycieramy resztki z talerza chlebem.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.