Niebywale smaczna zupa pomidorowa przyprawiona ziołami śródziemnomorskimi. Potrzebne są tylko bardzo dojrzałe, miękkie pomidory i aromatyczne zioła. Tyle! Powstaje lekka i aromatyczna, letnia zupa pomidorowa o zachwycającej teksturze i smaku.
Zupa pomidorowa idealna na lato. Kiedy ją gotować jak nie teraz gdy pomidory są czerwone, soczyste i pachnące!
Składniki na 4 porcje:
- 1kg pomidorów (bycze serca lub lima – mięsiste)
- 2 gałązki rozmarynu po 6 gałązek oregano i tymianku
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka polenty lub grysiku
- ½ l bulionu warzywnego
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1/2 łyżeczki miodu, albo 1/2 łyżeczki cukru (dodawać wtedy kiedy pomidory są kwaśne, my akurat „na śmierć” o tym składniku zapomnieliśmy a i tak wyszło przepysznie!)
- świeżo starty parmezan do posypania zupy
Przepis:
Dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć (zanurzyć we wrzątku na kilka minut, najlepiej naciąć nożem skórkę przed zalaniem wrzątkiem) i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, usuwając wcześniej nasady szypułek. Zioła umyć, osuszyć. Listki oberwać z łodyżek i drobno posiekać. Dymki oczyścić, umyć, trochę szczypioru odłożyć do dekoracji, resztę cebuli pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać.
W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić zioła (wtedy wydobywają się aromaty), zeszklić na gorącej oliwie dymkę razem z czosnkiem. Dodać polentę lub grysik i podsmażyć razem ze składnikami w garnku. Następnie dodać pokrojone pomidory i bulion. Zupę gotować w odkrytym garnku na niewielkim ogniu około 10 minut aż zgęstnieje.
Odłożony szczypior drobno pokroić. Zupę przyprawić solą, pieprzem oraz dodać miodu (niekoniecznie jeśli pomidory są słodkie). Wlać na talerz, posypać startym parmezanem i pokrojonym szczypiorem.
Zapraszamy też do zerknięcia na inne zupy i potrawy z udziałem pomidorów.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie