Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

Niebywale smaczna zupa pomidorowa przyprawiona ziołami śródziemnomorskimi. Potrzebne są tylko bardzo dojrzałe, miękkie pomidory i aromatyczne zioła. Tyle! Powstaje lekka i aromatyczna, letnia zupa pomidorowa o zachwycającej teksturze i smaku.

Zupa pomidorowa idealna na lato. Kiedy ją gotować jak nie teraz gdy pomidory są czerwone, soczyste i pachnące!

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

Składniki na 4 porcje:

  • 1kg pomidorów (bycze serca lub lima – mięsiste)
  • 2 gałązki rozmarynu po 6 gałązek oregano i tymianku
  • 1 pęczek dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka polenty lub grysiku
  • ½ l bulionu warzywnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki miodu, albo 1/2 łyżeczki cukru (dodawać wtedy kiedy pomidory są kwaśne, my akurat „na śmierć” o tym składniku zapomnieliśmy a i tak wyszło przepysznie!)
  • świeżo starty parmezan do posypania zupy
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

Przepis:
Dojrzałe, miękkie pomidory sparzyć (zanurzyć we wrzątku na kilka minut, najlepiej naciąć nożem skórkę przed zalaniem wrzątkiem) i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, usuwając wcześniej nasady szypułek. Zioła umyć, osuszyć. Listki oberwać z łodyżek i drobno posiekać. Dymki oczyścić, umyć, trochę szczypioru odłożyć do dekoracji, resztę cebuli pokroić w cienkie krążki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić zioła (wtedy wydobywają się aromaty), zeszklić na gorącej oliwie dymkę razem z czosnkiem. Dodać polentę lub grysik i podsmażyć razem ze składnikami w garnku. Następnie dodać pokrojone pomidory i bulion. Zupę gotować w odkrytym garnku na niewielkim ogniu około 10 minut aż zgęstnieje.

Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi
Zupa pomidorowa z ziołami śródziemnomorskimi

Odłożony szczypior drobno pokroić. Zupę przyprawić solą, pieprzem oraz dodać miodu (niekoniecznie jeśli pomidory są słodkie). Wlać na talerz, posypać startym parmezanem i pokrojonym szczypiorem.

Zapraszamy też do zerknięcia na inne zupy i potrawy z udziałem pomidorów.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *