Zniewalające kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

Sezon na porzeczki w pełni, więc warto wykorzystać te malutkie czerwone owoce i zrobić kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami.

Udało się stworzyć idealny balans pomiędzy smakiem słodkim i kwaśnym. Kolorystycznie też wygląda rewelacyjnie. Po prostu idealne smakowo kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami.

kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami
kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

Składniki na kruchy spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła, zimnego
  • 70g cukru pudru
  • 4 żółtka

Mąkę, cukier i masło posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30–60 minut.

Formę o wymiarach lub 32×22 cm (dolne wymiary) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy. Nakłuć widelcem.

Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez około 18–20 minut do uzyskania jasnozłotego koloru.

Nadzienie:

  • 800g czerwonych porzeczek
  • 2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

Porzeczki odszypułkować. Umieścić razem ze skrobią w naczyniu i wymieszać.

kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami
kruche ciasto z czerwonymi porzeczkami

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 200g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki płatków migdałów, do oprószenia

Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić białka i zacząć ubijanie. Kiedy białka lekko się spienią dodać sól i ubijać dalej. Kiedy piana będzie sztywna należy zacząć dodawać cukier – łyżka po łyżce, powoli, ubijając po każdym dodaniu. Powinna powstać gęsta, błyszcząca masa bezowa. Dodać przesianą skrobię i lekko wymieszać szpatułką.​​

Na podpieczony wcześniej spód ułożyć porzeczki, na nie wyłożyć bezę i posypać płatkami migdałów. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180ºC i po 5 minutach obniżyć temperaturę do 140ºC (termoobieg). Piec przez około 1 godzinę do momentu kiedy wierzch bezy będzie chrupiący. Wystudzić w stygnącym piekarniku.

Zapraszamy również po inne przepisy na Ciasta i tarty.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *