Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie

Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie

Szakszuka lub shakshuka to znana potrawa kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Nazwa oznacza „mieszankę” lub „wielki bałagan”.

Szakszuka! Kiedyś połączenie jajka z pomidorami u nas nie przechodziło. Gryzły się te dwa smaki. Odkąd znaleźliśmy przepis na szakszukę nie możemy się najeść tym wyśmienitym daniem. Ważny jest odpowiedni dobór przypraw i kolendra. Jeśli chcecie zobaczyć jak wyszła nam szakszuka podczas pobytu w Chorwacji –> zapraszamy do kliknięcia TUTAJ.

Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie
Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie

Potrzebne są 2-4 jajek, w zależności od ilości jedzących 🙂 pomidorki koktajlowe lub zwykłe, dojrzałe pomidory ewentualnie pomidory z puszki (można sobie wybierać co kto lubi). Podsmażyć cebulkę na oliwie, dodać przyprawę garam masala (to ona tu buduje smak), chwilę podgrzać do wydzielenia mocnego aromatu, dodać starty lub pokrojony czosnek, trochę ostrej papryczki chili, dołożyć pomidory. Podsmażyć wszystko na mocnym ogniu. Następnie dodać wcześniej usmażony szpinak. Wbić jajka uważając, żeby żółtka utrzymały się całe. Posypać czarnuszką, pieprzem i solą. Przykryć przykrywką. Trzymać przykryte do momentu aż zetnie się białko. Podać na talerze trzymając jajka w całości, dopiero na koniec, dla lepszego efektu wizualnego można przeciąć nożem żółtko, żeby delikatnie wypłynęło. Całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.

Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie
Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie
Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie
Szakszuka to idealny pomysł na śniadanie

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *