Szakszuka lub shakshuka to znana potrawa kuchni Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Nazwa oznacza „mieszankę” lub „wielki bałagan”.
Szakszuka! Kiedyś połączenie jajka z pomidorami u nas nie przechodziło. Gryzły się te dwa smaki. Odkąd znaleźliśmy przepis na szakszukę nie możemy się najeść tym wyśmienitym daniem. Ważny jest odpowiedni dobór przypraw i kolendra. Jeśli chcecie zobaczyć jak wyszła nam szakszuka podczas pobytu w Chorwacji –> zapraszamy do kliknięcia TUTAJ.

Potrzebne są 2-4 jajek, w zależności od ilości jedzących pomidorki koktajlowe lub zwykłe, dojrzałe pomidory ewentualnie pomidory z puszki (można sobie wybierać co kto lubi). Na małym ogniu podgrzać suchą patelnię, dodać przyprawę garam masala oraz kumin (to one tu budują smak), chwilę podgrzać do wydzielenia mocnego aromatu. Uważać, żeby nie przypalić przypraw. Następnie wlać oliwę i wszystko mocno podgrzać. Na oliwie smażyć pokrojoną w kosteczkę cebulkę, dodać starty lub pokrojony czosnek, trochę ostrej papryczki chili, dołożyć pomidory. Podsmażyć wszystko na mocnym ogniu. Następnie dodać wcześniej usmażony szpinak. Wbić jajka uważając, żeby żółtka utrzymały się całe. Posypać czarnuszką, pieprzem i solą. Przykryć przykrywką. Trzymać przykryte do momentu aż zetnie się białko. Podać na talerze starając utrzymywać jajka w całości, dopiero na koniec, dla lepszego efektu wizualnego można przeciąć nożem żółtko, żeby delikatnie wypłynęło. Całość posypać kolendrą lub szczypiorkiem.


Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.