Rydze smażone na maśle to rarytas sam w sobie, ale dodatek szałwii sprawi, że będziecie chcieli je jeść bez końca!
Pozostając w klimacie smażonych na patelni rydzów proponujemy rydze smażone na maśle z szałwią. Oczyśćcie zebrane lub kupione rydze trzeba oczyścić a następnie po prostu usmażyć na maśle roztopionym na patelni, dodając w trakcie smażenia liście szałwii. Smażymy z obu stron po 2-3 minut. Dodatek smażonej na maśle szałwii uzupełni smak tych cudownych grzybów o niebagatelną, nową nutę smakową.
Składniki:
- 0,5kg świeżych rydzów (kapelusze)
- 5-7 listków szałwii
- 2 łyżki masła do smażenia
- sól gruboziarnista, pieprz mielony
Podawać lekko posolone, można popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis (równie prosty co efektowny) na klasyczne smażone na maśle rydze znajdziecie klikając TUTAJ. A gdybyście zapragnęli bardziej wyrafinowanej metody przyrządzania rydzów proponujemy RYDZE W POMIDORACH.
Smacznego!