Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem

Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem

Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem zrobiły u nas prawdziwą furorę. Jeszcze tak smacznie przygotowanych szparagów nie jedliśmy.

Przepis na pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem zaczerpnęliśmy z książki Yotama Ottolenghiego „Prosto”. Prościej się już nie dało, chociaż składników jest kilka i ważna jest kolejność nakładania. Spróbujcie. Szparagowy raj czeka!

Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem
Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g szparagów, bez zdrewniałych końców to wyjdzie finalnie jakieś (400 g) – my wykorzystaliśmy szparagi fioletowe i seledynowe
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 g masła
  • 20 g migdałów w płatkach
  • 30 g małych kaparów (lub dużych), osuszonych na papierowym ręczniku
  • 10g koperku, grubo posiekanego
  • sól i czarny pieprz
Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem
Pieczone szparagi z migdałami, kaparami i koperkiem

Przepis:

Rozgrzać piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200°C. Wymieszać szparagi z 1 łyżką oliwy, dużą szczyptą soli oraz pieprzu. Szparagi rozłożyć w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 8-12 minut (zależnie od grubości łodyg), aż będą miękkie i miejscami zaczną się rumienić. Przełożyć szparagi na duży półmisek i odstawić na chwilę.

Do małego rondla włożyć masło i podgrzewać na średnim ogniu. Gdy się stopi, wrzucić migdały i smażyć przez 1-2 minuty, często mieszając, dopóki się nie zrumienią. Polać szparagi tym masłem z migdałami.

Wlać do rondla pozostałe 2 łyżki oliwy i rozgrzać na dużym ogniu. Wrzucić kapary i smażyć przez następne 1-2 minuty, bez przerwy mieszając, aż się rozwiną i zrobią chrupkie. Wyjąć je łyżką cedzakową i rozłożyć na szparagach (tłuszcz wylać). Posypać całość posiekanym koperkiem i podawać. Smakowa ekstaza!

Więcej przepisów z wykorzystaniem szparagów znajdziecie na naszej stronie w zakładce SZPARAGI. Zapraszamy!

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *