Warto jeszcze teraz zdobyć dojrzałe, soczyste figi i zrobić to przepyszne ciasto czekoladowo-figowe. Nie dość, że jest genialne w smaku to jeszcze prezentuje się w pełnej gamie kolorów.
Sezonowe ciasto czekoladowo-figowe, które warto zrobić samemu i cieszyć się różnorodnością smaków, konsystencji i kolorów.
Składniki na ciasto:
- 75g mąki krupczatki
- 75g mąki pszennej
- 80g cukru
- 80g miękkiego masła
- 2 jajka duże lub 3 małe
- 100ml mleka migdałowego
- ½ opakowania suchych drożdży
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 5 fig pokrojonych na ćwiartki
- czekolada pokrojona na kawałki
- posiekane migdały
Przepis:
Cukier z żółtkami ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut, tak aby powstała puszysta i jasna masa. Dodać masło i dalej ubijać dalej do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Wlać mleko i wymieszać masę. Dodać mąkę, drożdże, cynamon, czekoladę, migdały i ćwiartki fig a następnie dobrze wszystko ze sobą wymieszać. Ubić białka na „sztywno” i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone figi i posiekane migdały a potem piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem, udekorować pozostawionymi cząstkami fig oraz listkami świeżej mięty.
Do dekoracji:
- 5 fig
- cukier puder
- listki świeżej mięty
Kolejne etapy „upiększania” ciasta
Cukier puder
Świeże figi i mięta
Zapraszamy również po inne przepisy na Ciasta i tarty.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie