Ciasto czekoladowo-figowe wabi, nęci i kusi

Ciasto czekoladowo-figowe

Warto jeszcze teraz zdobyć dojrzałe, soczyste figi i zrobić to przepyszne ciasto czekoladowo-figowe. Nie dość, że jest genialne w smaku to jeszcze prezentuje się w pełnej gamie kolorów.

Sezonowe ciasto czekoladowo-figowe, które warto zrobić samemu i cieszyć się różnorodnością smaków, konsystencji i kolorów.

Ciasto czekoladowo-figowe
Ciasto czekoladowo-figowe

Składniki na ciasto:

  • 75g mąki krupczatki
  • 75g mąki pszennej
  • 80g cukru
  • 80g miękkiego masła
  • 2 jajka duże lub 3 małe
  • 100ml mleka migdałowego
  • ½ opakowania suchych drożdży
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 5 fig pokrojonych na ćwiartki
  • czekolada pokrojona na kawałki
  • posiekane migdały

Przepis:

Cukier z żółtkami ubijać na wysokich obrotach przez kilka minut, tak aby powstała puszysta i jasna masa. Dodać masło i dalej ubijać dalej do momentu aż masa podwoi swoją objętość. Wlać mleko i wymieszać masę. Dodać mąkę, drożdże, cynamon, czekoladę, migdały i ćwiartki fig a następnie dobrze wszystko ze sobą wymieszać. Ubić białka na „sztywno” i delikatnie wmieszać w masę. Przełożyć masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone figi i posiekane migdały a potem piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem, udekorować pozostawionymi cząstkami fig oraz listkami świeżej mięty.

Ciasto czekoladowo-figowe
Ciasto czekoladowo-figowe

Do dekoracji:

  • 5 fig
  • cukier puder
  • listki świeżej mięty

Kolejne etapy „upiększania” ciasta

Ciasto czekoladowo-figowe
Ciasto czekoladowo-figowe

Cukier puder

Ciasto czekoladowo-figowe
Ciasto czekoladowo-figowe

Świeże figi i mięta

Ciasto czekoladowo-figowe
Ciasto czekoladowo-figowe

Zapraszamy również po inne przepisy na Ciasta i tarty.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *