Spróbujcie przepisu z wykorzystaniem pieczonych jabłek oraz dyni. Z tego nieco dziwnego połączenia wyjdzie Wam rewelacyjna zupa krem.
Genialna, gorąca zupa na taki właśnie klimat jaki mamy obecnie za oknem, czyli zimno, pluchę, wiatr i deszcz! Rewelacyjnie sprawdza się w roli przystawki. Ciekawe połączenie smaków, które nie od razu przychodzi do głowy. Żeby do zupy dodać jabłka? Trzeba mieć tupet! Okazuje się jednak, że smak jabłek sprawdza się nadspodziewanie dobrze, szczególnie w połączeniu z dynią. Jabłka nadają potrawie słodyczy i lekkiej kwasowości, którą równoważy smak smażonego bekonu oraz intensywnych przypraw. Próbujcie! Dyniowo-jabłkowa zupa krem.
Składniki:
- 1/3 szklanki (50 g) pestek dyni
- 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1kg dyni masłowej, obranej, oczyszczonej z nasion i pokrojonej w kostkę
- 70ml oliwy
- 2 zielone, twarde jabłka, obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 500g bekonu (lub chudego klasycznego boczku)
- 1 cebula, posiekana w drobną kostkę
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1liltr bulionu drobiowego
- 120g koziego sera
- sól morska oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Piec na niej dynię i jabłka pokrojone w kostkę do momentu aż staną się miękkie. W międzyczasie pestki dyni uprażyć na suchej patelni przez około 5 minut lub do czasu, aż się nieco zrumienią. Na tej samej małej patelni, na małym ogniu 2–3 minuty prażyć nasiona kuminu i kolendry, aż kuchnię spowije ich aromat. Przełożyć do moździerza, dodać szałwię i tłuczkiem rozkruszyć wszystkie składniki. Nałożyć do dużej miski usmażone kostki dyni, jabłka i rozkruszone przyprawy, dodać 2 łyżki oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem a następnie wymieszać, żeby wszystko było dokładnie pokryte oliwą. W tym czasie na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu 2 łyżeczki oliwy.
Wrzucić bekon i często mieszając, smażyć przez 5 minut lub do momentu, gdy nabierze złocistego koloru, a następnie przełożyć go na papierowe ręczniki i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę. Wsypać pokrojoną cebulę, poszatkowany czosnek oraz szczyptę soli. Mieszając, smażyć przez około 3-4 minuty. Przełożyć wszystko blendera, dodać upieczone, miękkie dynie oraz jabłka, 2 szklanki (500 ml) bulionu, połowę koziego sera oraz połowę usmażonego bekonu. Zmiksować wszystko na gładką masę.
Przelać zawartość z blendera do dużego garnka, wlać pozostały bulion i gotować na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Zupa powinna się nieco zredukować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem przelać zupę do małych miseczek nałożyć pozostałe usmażone plastry bekonu oraz posypać kozim serem, na wierzch dodać prażone pestki dyni i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Można też wykorzystać olej z pestek dyni i „kapnąć: do zupy kilka kropel.
Smacznego!
Zapraszamy również po inne przepisy na naszą stronę KuLISY Kuchni do zakładki ZUPY.
Pomysł zaczerpnięty z książki „What Kate Ate – wekend Katie” Katie Queen Davies