Rydze w pomidorach

Rydze w pomidorach to najlepszy dodatek do mięs, wędlin, pasztetów i serów.

Tak przygotowane rydze w pomidorach są idealnie chrupkie, delikatne w smaku i świetnie komponują się z zalewą octowo-pomidorową, którą Wam tu poniżej przedstawiamy! Przepis jest banalnie prosty i szybki a efekt smakowy powala! 

Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach

Składniki:

  • 1kg świeżych, wyczyszczonych rydzów
  • 1/2 szklanki oleju lub oliwy
  • 3-4 cebule (pokrojone w półplasterki)
  • 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach

Składniki na zalewę:

  • 1/2 szklanki octu (w zależności od preferencji smakowych można dawać mniej lub więcej niż zalecana tu miarka)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liść laurowy
Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach

Przepis:
Rydze umyć/wyczyścić, odciąć nogi, pokroić kapelusze w paski, a nogi w talarki. Wrzucić pokrojone grzyby na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić. 

Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić na gorącym oleju. Zagotować zalewę, dodać zeszkloną cebulę i odcedzone grzyby oraz przecier pomidorowy. Gotować wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez następne 10 minut. Gotowe!

Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach
Rydze w pomidorach

A tak (poniżej) prezentują się już gotowe rydze w pomidorach, które „pochłonęliśmy” przy okazji grillowania białych kiełbasek.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Ku🦊🦊Kuchni

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *