Rydze w pomidorach to najlepszy dodatek do mięs, wędlin, pasztetów i serów.
Tak przygotowane rydze w pomidorach są idealnie chrupkie, delikatne w smaku i świetnie komponują się z zalewą octowo-pomidorową, którą Wam tu poniżej przedstawiamy! Przepis jest banalnie prosty i szybki a efekt smakowy powala!
Składniki:
- 1kg świeżych, wyczyszczonych rydzów
- 1/2 szklanki oleju lub oliwy
- 3-4 cebule (pokrojone w półplasterki)
- 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
Składniki na zalewę:
- 1/2 szklanki octu (w zależności od preferencji smakowych można dawać mniej lub więcej niż zalecana tu miarka)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
Przepis:
Rydze umyć/wyczyścić, odciąć nogi, pokroić kapelusze w paski, a nogi w talarki. Wrzucić pokrojone grzyby na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut na małym ogniu. Odcedzić.
Cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić na gorącym oleju. Zagotować zalewę, dodać zeszkloną cebulę i odcedzone grzyby oraz przecier pomidorowy. Gotować wszystko przez 10 minut na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików, zakręcić dokładnie i pasteryzować przez następne 10 minut. Gotowe!
A tak (poniżej) prezentują się już gotowe rydze w pomidorach, które „pochłonęliśmy” przy okazji grillowania białych kiełbasek.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
KuKuchni