Rydze smażone na patelni – cudowne i smaczne

Rydze

Rydze najsmaczniejsze są smażone na maśle, na patelni. Posolone z odrobiną pieprzu. Nic dodać, nic ująć. 

Rydze są rude! Mają blaszki, ale łatwo je poznać, bowiem po odcięciu od grzybni puszczają pomarańczowy sok. 

rydze
rydze

Charakterystyczne są też słoje na kapeluszu. 

Po wyczyszczeniu (najlepiej wilgotną szmatką i pędzelkiem), odcięciu nóg, wybieramy najdorodniejsze kapelusze i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło.

rydze
rydze

Smażymy najpierw z jednej strony.

rydze

… a następnie z drugiej. Czas jest zależny od wielkości i grubości kapelusza. Dosłownie po kilka minut. 

rydze
rydze

Gotowe! Smażone rydze kładziemy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Można jeść! 

rydze
rydze

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Ku🦊🦊Kuchni

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *