Znów udało się nam zrobić coś pysznego! Powstało cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami.
Korzystając z okazji i dobrodziejstw toskańskich produktów trzeba było zrobić tą potrawę. Spróbujemy jeszcze kiedyś z jarmużem (łatwiej dostępnym w Polsce). Tymczasem wykorzystaliśmy zakupione cavolo nero.
To warzywo liściaste z rodziny kapustnych, odmiana Brassica oleracea L. varietas acephala. Cavolo nero to tak zwana kapusta toskańska albo inaczej czarny jarmuż.
Czarna kapusta toskańska, kapusta dinozaura, kapusta palmowa czy też liść Toskanii – cavolo nero. Jest warzywem kapustnym, które w smaku przypomina jarmuż, ale się od niego nieco różni. Smak cavolo nero jest bardziej intensywny, wyrazisty, lekko słodkawy z orzechowymi nutami.

Składniki:
- pęczek cavolo nero lub jarmuż
- 2-4 cienkich plasterków pancetty (włoski, cienko krojony, dojrzewający boczek)
- 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 2 kromki chleba (u nas toskański, niesłony)
- oliwa
- sok z cytryny
- 1 pikantna papryczka chili
- sól, pieprz

Przepis:
Zagotować wodę z solą, wrzucić na gotującą wodę cavolo nero lub jarmuż i gotować kilka minut do momentu aż będzie miękkie/lub al dente Według własnego upodobania).
Smażymy pokrojoną pancettę aż będzie chrupiącą. W ostatnim momencie dokładamy czosnek I papryczkę, dodajemy kawałki chleba i polewamy wszystko łyżką oliwy.
Odcedzamy kapustę toskańską kładziemy na papierze. Układamy na półmisku. Polewamy oliwą i cytryną. Posypujemy usmażoną pancettą z grzankami.



Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
KuKuchni w Toskanii



Inspirację znaleźliśmy w książce „Tutto bene, włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści” Flavia Borawska i Małgosia Minta.