Cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami

Cavolo nero

Znów udało się nam zrobić coś pysznego! Powstało cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami.

Korzystając z okazji i dobrodziejstw toskańskich produktów trzeba było zrobić tą potrawę. Spróbujemy jeszcze kiedyś z jarmużem (łatwiej dostępnym w Polsce). Tymczasem wykorzystaliśmy zakupione cavolo nero.

To warzywo liściaste z rodziny kapustnych, odmiana Brassica oleracea L. varietas acephala. Cavolo nero to tak zwana kapusta toskańska albo inaczej czarny jarmuż.

Czarna kapusta toskańska, kapusta dinozaura, kapusta palmowa czy też liść Toskanii – cavolo nero. Jest warzywem kapustnym, które w smaku przypomina jarmuż, ale się od niego nieco różni. Smak cavolo nero jest bardziej intensywny, wyrazisty, lekko słodkawy z orzechowymi nutami.

Cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami
Cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami

Składniki:

  • pęczek cavolo nero lub jarmuż
  • 2-4 cienkich plasterków pancetty (włoski, cienko krojony, dojrzewający boczek)
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 2 kromki chleba (u nas toskański, niesłony)
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • 1 pikantna papryczka chili
  • sól, pieprz
Cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami
Cavolo nero ze smażoną pancettą i grzankami

Przepis:

Zagotować wodę z solą, wrzucić na gotującą wodę cavolo nero lub jarmuż i gotować kilka minut do momentu aż będzie miękkie/lub al dente Według własnego upodobania).

Smażymy pokrojoną pancettę aż będzie chrupiącą. W ostatnim momencie dokładamy czosnek I papryczkę, dodajemy kawałki chleba i polewamy wszystko łyżką oliwy.

Odcedzamy kapustę toskańską kładziemy na papierze. Układamy na półmisku. Polewamy oliwą i cytryną. Posypujemy usmażoną pancettą z grzankami.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Ku🦊🦊Kuchni w Toskanii

Inspirację znaleźliśmy w książce „Tutto bene, włoska kuchnia Flavii. Rodzinne historie, przepisy i opowieści” Flavia Borawska i Małgosia Minta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *