Cantuccini – zwane też cantucci lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” – to rodzaj włoskich, pochodzących z Toskanii ciasteczek wypiekanych w piecu. Zawierają dużą ilość grubo siekanych, nieprażonych migdałów w skórce, przyrządzane są z jajek, mąki i cukru.
Cantuccini to twarde, migdałowe ciasteczka. Takie włoskie, słodkie sucharki wywodzące się z miasteczka Prato koło Florencji. Podobnie jak suchary wypieka się je podwójnie. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich plasterki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów, ale też można je jeść same. Idealnie smakują zanurzone na krótko w kawie bądź w słodkim winie deserowym. Ciasteczka należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 100 g margaryny (masła)
- 3 jajka
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka skórki startej z umytej pomarańczy
- szczypta soli
- 50g czekolady deserowej (ja daję czekoladę gorzką całą tabliczkę)
- 150g nieobranych migdałów
Wykonanie:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką pomarańczy. Dodać jajka, margarynę i wodę, zagnieść na jednolitą masę.
Czekoladę posiekać na niezbyt małe kawałki i razem z migdałami dodać do ciasta. Zagnieść dłońmi. Uformować z ciasta 5 wałeczków o śr. 2-3 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia I: piekarnik elektryczny: 175 °C, z termo obiegiem: 150 °C.
Czas pieczenia I: ok. 30 min.
Ciasto przestudzić i pokroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Rozłożyć na blaszce i znowu wstawić do piekarnika.
Temperatura pieczenia II: piekarnik elektryczny: 200 °C, z termo obiegiem: 175 °C.
Czas pieczenia II: 12-15 min.
Smacznego!
Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie