Cantuccini to włoskie, twarde, migdałowe ciasteczka

Cantuccini

Cantuccini – zwane też cantucci lub biscotti di Prato, czyli „biszkopty z Prato” – to rodzaj włoskich, pochodzących z Toskanii ciasteczek wypiekanych w piecu. Zawierają dużą ilość grubo siekanych, nieprażonych migdałów w skórce, przyrządzane są z jajek, mąki i cukru.

Cantuccini to twarde, migdałowe ciasteczka. Takie włoskie, słodkie sucharki wywodzące się z miasteczka Prato koło Florencji. Podobnie jak suchary wypieka się je podwójnie. Najpierw wypiekane są całe wałki ciasta, a następnie pokrojone z nich plasterki. Cantuccini wykorzystuje się jako dodatek do deserów, ale też można je jeść same. Idealnie smakują zanurzone na krótko w kawie bądź w słodkim winie deserowym. Ciasteczka należy przechowywać je w puszkach, aby pozostały twarde i chrupiące.

Cantuccini, cantucci
Cantuccini, cantucci

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 100 g margaryny (masła)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z umytej pomarańczy
  • szczypta soli
  • 50g czekolady deserowej (ja daję czekoladę gorzką całą tabliczkę)
  • 150g nieobranych migdałów
Cantuccini, cantucci
Cantuccini, cantucci

Wykonanie:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, cukrem i skórką pomarańczy. Dodać jajka, margarynę i wodę, zagnieść na jednolitą masę.

Czekoladę posiekać na niezbyt małe kawałki i razem z migdałami dodać do ciasta. Zagnieść dłońmi. Uformować z ciasta 5 wałeczków o śr. 2-3 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Cantuccini, cantucci
Cantuccini, cantucci

Temperatura pieczenia I: piekarnik elektryczny: 175 °C, z termo obiegiem: 150 °C.

Czas pieczenia I: ok. 30 min.

Ciasto przestudzić i pokroić na plasterki o szerokości ok. 1 cm. Rozłożyć na blaszce i znowu wstawić do piekarnika.

Temperatura pieczenia II: piekarnik elektryczny: 200 °C, z termo obiegiem: 175 °C.

Czas pieczenia II: 12-15 min.

Smacznego!

Zapraszamy po inne przepisy na Święta do naszej zakładki „Na Święta”, na pewno coś się Wam spodoba i spróbujecie to zrobić sami!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *