Brokuły gałązkowe – baby broccolini, znane również jako „mini brokuły” lub „brokułki”, to odmiana warzywa, pochodząca z krzyżowania brokułów i jarmużu.
Brokuły Bimi (akurat tutaj zastosowane) są krzyżówką kapusty lub jarmużu oraz brokułów, smakiem trochę przypominają szparagi z lekką orzechową nutą. Warzywo to dostarcza duże ilości witamin, minerałów. Taki brokuł przygotowuje się podobnie jak zwykłe brokuły. Do tego dania można zastosować różne odmiany brokuła i różnie przygotowane jajka. Niech Was nic nie ogranicza!

Prosto? Szybko? Smacznie? Zdrowo?

Jajka na miękko na brokułach gałązkowych. Fajne jest to, że takiego brokuła można zjeść razem z łodyżką, ale zwykły brokuł też się nadaje. Zakupione na Starym Kleparzu brokuły przydały się dziś idealnie!
Jajka można zrobić na twardo, na miękko, poche, sadzone.



Składniki na 1 porcję:
- wiązka brokułów 100 g
- 2 jajka
- oliwa extra virgin
- sól gruboziarnista
- płatki chili
- zielony pieprz (świeżo zmielony lub utłuczone w moździerzu ziarenka)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Brokuły gotowane na parze lub w wodzie przez około 6-8 minut. Można na krótko (1-2min) podsmażyć na patelni z oliwą. W tym czasie gotujemy jajka na miękko, na półtwardo, na twardo, poche (w koszulce) lub robimy sadzone – jak kto woli i preferuje.
Ciepłe brokuły wykładamy na talerz, obieramy jajka, kroimy na połówki, posypujemy wszystko świeżo mieloną solą, zielonym pieprzem, płatkami chili (pikanteria nadaje temu daniu charakteru), dodajemy siekaną pietruszkę, skrapiamy delikatnie oliwą. Gotowe! Można się delektować!
Całość do zrobienia w 10 minut!

Zapraszamy też po inne przepisy na brokuły: Spaghetti z dzikimi brokułami.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.
Przepis zrobiony na bazie wpisu Facet i Kuchnia.

