Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze

Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze

Bakłażany Perlina można smażyć jak frytki. My zastosowaliśmy się do włoskiego przepisu i zrobiliśmy je w tempurze.

Oryginalny przepis na cienkie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze dostaliśmy zakupując je we włoskim sklepie. Nie można było go nie wykorzystać, więc zrobiliśmy, chociaż przez pomyłkę wtedy zamiast zwykłej gazowanej wody mineralnej kupiliśmy jakąś słodką, smakową! Chwilę nam zabrało zanim doszliśmy do wniosku dlaczego akurat te smażone bakłażany są taki słodkie. Kolejna wersja została już zrobiona zgodnie z przepisem i zwykłą gazowaną wodą!

Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze
Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze

Składniki:

  • 4-6 cienkich, fioletowych bakłażanów
  • 200gr mąki pszennej
  • 200ml wody gazowanej
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze
Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze

Przepis:

Bakłażany umyć, wytrzeć i pokroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki (zależy od grubości). Składniki do tempury wymieszać, żeby powstało rzadkie ciasto. Zanurzyć pokrojone kawałki bakłażanów w cieście i wrzucić do rozgrzanego oleju. Smażyć kilka minut do momentu uzyskania złotego koloru i chrupkości ciasta. Usmażone bakłażany położyć na papierze celem odsączenia tłuszczu. Podawać gorące.

Bakłażany Perlina w całej swej okazałości.

Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze
Cienkie, długie, fioletowe bakłażany Perlina w tempurze

Włoski przepis:

Co robić, czyli obrazkowa instrukcja krok po kroku!

Szukajcie przepisów na wykorzystanie tego warzywa w zakładce Na skróty/Bakłażan na naszej stronie.

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *