Cudowne danie nam wyszło. W zasadzie wszystko można wyczytać ze zdjęć, jednak trochę podpowiemy, żeby Wam ułatwić zadanie i żeby wyszedł Wam tak samo smaczny smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach z dodatkiem szparagów.
Ryby morskie to wyjątkowo cenny dodatek do diety. Są one bogate w kwasy tłuszczowe, ale również liczne witaminy i minerały. Ze względu na swój delikatny smak, soczystość oraz dużą dostępność, bardzo chętnie wybieramy okonia morskiego, inaczej zwanego również labraksem a smażony labraks jest w TOP 5 naszych ulubionych ryb!
Potrzebne są następujące składniki:
- filety z Labraksa (to Top 5 naszych ulubionych ryb) na naszą trójkę idealnie wystarczyły 4 filety.
- młode ziemniaczki ugotowane wcześniej (u nas poprzedniego dnia) i wystudzone (12 małych było idealne)
- zielone szparagi (250g)
- cebulka dymka 2 szt.
- oliwa extra virgin
- czosnek i natka pietruszki
- ćwiartka cytryny
- sól, pieprz
Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w plasterki, smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą do momentu aż staną się złociste i chrupkie. Tak samo należy zrobić ze szparagami, ale trzeba smażyć je krócej a następnie wrzucić je do ziemniaczków. Pokrojoną w plasterki cebulkę można smażyć z ziemniakami albo osobno.
FIlety z labraksa smażyć na oliwie z dodatkiem masła. Układać skórą na gorącej oliwie i czekać aż mięso zrobi się białe, potem na 30 sekund obrócić i gotowe! Jeśli skóra się dobrze wysmażyła jest smaczna, chrupiąca i można ją śmiało jeść. Podawać wszystko razem na półmisku lub nałożyć na talerze: najpierw ziemniaki ze szparagami a na wierzch położyć smażoną rybę.
Do polania ryby zastosowaliśmy dressing: 50ml oliwy, sok z ćwiartki cytryny, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz do smaku.
Do tej wyśmienitej potrawy spasował nam czerwony francuski Malbec (kiedyś ktoś napisał/powiedział, że do ryby wcale nie trzeba serwować białego wina!). Wino zakupione w Winoman – wine people.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie. Innych przepisów z rybami i owocami morza szukajcie TUTAJ a przepisów na szparagi TUTAJ.
Ryby zakupione i wyfiletowane w Sklep rybny „Dorada” by Express fish. Świeże ryby i owoce morza w Krakowie na Starym Kleparzu.