Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach

Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach

Cudowne danie nam wyszło. W zasadzie wszystko można wyczytać ze zdjęć, jednak trochę podpowiemy, żeby Wam ułatwić zadanie i żeby wyszedł Wam tak samo smaczny smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach z dodatkiem szparagów.

Ryby morskie to wyjątkowo cenny dodatek do diety. Są one bogate w kwasy tłuszczowe, ale również liczne witaminy i minerały. Ze względu na swój delikatny smak, soczystość oraz dużą dostępność, bardzo chętnie wybieramy okonia morskiego, inaczej zwanego również labraksem a smażony labraks jest w TOP 5 naszych ulubionych ryb!

Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach
Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach

Potrzebne są następujące składniki:

  • 🐟 filety z Labraksa (to Top 5 naszych ulubionych ryb) na naszą trójkę idealnie wystarczyły 4 filety.
  • 🥔🥔 młode ziemniaczki ugotowane wcześniej (u nas poprzedniego dnia) i wystudzone (12 małych było idealne)
  • 🥬 zielone szparagi (250g)
  • 🧅 cebulka dymka 2 szt.
  • 🫒🫒 oliwa extra virgin
  • 🧄 czosnek i natka pietruszki
  • 🍋 ćwiartka cytryny
  • 🧂 sól, pieprz

Ugotowane i wystudzone ziemniaki pokroić w plasterki, smażyć na patelni z rozgrzaną oliwą do momentu aż staną się złociste i chrupkie. Tak samo należy zrobić ze szparagami, ale trzeba smażyć je krócej a następnie wrzucić je do ziemniaczków. Pokrojoną w plasterki cebulkę można smażyć z ziemniakami albo osobno.

FIlety z labraksa smażyć na oliwie z dodatkiem masła. Układać skórą na gorącej oliwie i czekać aż mięso zrobi się białe, potem na 30 sekund obrócić i gotowe! Jeśli skóra się dobrze wysmażyła jest smaczna, chrupiąca i można ją śmiało jeść. Podawać wszystko razem na półmisku lub nałożyć na talerze: najpierw ziemniaki ze szparagami a na wierzch położyć smażoną rybę.

Do polania ryby zastosowaliśmy dressing: 50ml oliwy, sok z ćwiartki cytryny, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Do tej wyśmienitej potrawy spasował nam czerwony francuski Malbec (kiedyś ktoś napisał/powiedział, że do ryby wcale nie trzeba serwować białego wina!). Wino zakupione w Winoman – wine people.

Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach
Smażony Labraks podany na młodych ziemniaczkach

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie. Innych przepisów z rybami i owocami morza szukajcie TUTAJ a przepisów na szparagi TUTAJ.

Ryby zakupione i wyfiletowane w Sklep rybny „Dorada” by Express fish. Świeże ryby i owoce morza w Krakowie na Starym Kleparzu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *