Znudziły Cię tradycyjne potrawy? Wypróbuj naszą wytrawną tartę z cukinią! Delikatne ciasto, aromatyczne zioła i soczysta cukinia tworzą doskonałą harmonię smaków. To nie tylko pyszna, ale także kolorowa propozycja na lunch lub kolację, która zachwyci każdego miłośnika kuchni! Sprawdź nasz przepis i zasmakuj w tej wyjątkowej tarcie. Tarta z cukinią poleca się!
Tarta to rodzaj ciasta, które zazwyczaj składa się z dwóch warstw: kruchego ciasta i farszu, który może być zarówno słodki, jak i wytrawny. Tarty są pieczone w płaskich naczyniach i mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Często serwowane jako przystawka, danie główne lub deser, tarty są niezwykle wszechstronnym daniem, idealnym na różne okazje. Dziś tarta z cukinią!
Składniki na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- 125 g mąki krupczatki
- 125 g masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1-2 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę, śmietanę i masło wykładamy na stolnicę i siekamy szerokim nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a ciasto będzie elastyczne. Następnie zagnieść ręką ciasto w kulę. Zimną wodę dodajemy w trakcie zagniatania ciasta. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Farsz do tarty:
- 3–4 żółte cukinie starte na grubych oczkach
- pęczek dymki – posiekanej – 1 szklanka
- świeże liście bazylii – 1/3 szklanki – posiekane
- świeże liście mięty – 1/3 szklanki – posiekane
- pęczek koperku – posiekany
- 4 duże jajka
- 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Startą cukinie solimy 2-3 łyżeczkami soli i zostawiamy na 1-2 godziny. Przelewamy wodą i odciskamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Następnie dokładamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10–15 min.
Na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczno-cukiniową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni około 35–40 minut.
Smacznego!
Wrzucamy ten przepis do sekcji CIASTA I TARTY.
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.