Tarta z cukinią – idealne danie na jesienne dni!

tarta z cukinią

Znudziły Cię tradycyjne potrawy? Wypróbuj naszą wytrawną tartę z cukinią! Delikatne ciasto, aromatyczne zioła i soczysta cukinia tworzą doskonałą harmonię smaków. To nie tylko pyszna, ale także kolorowa propozycja na lunch lub kolację, która zachwyci każdego miłośnika kuchni! Sprawdź nasz przepis i zasmakuj w tej wyjątkowej tarcie. Tarta z cukinią poleca się!

Tarta to rodzaj ciasta, które zazwyczaj składa się z dwóch warstw: kruchego ciasta i farszu, który może być zarówno słodki, jak i wytrawny. Tarty są pieczone w płaskich naczyniach i mogą być podawane na ciepło lub na zimno. Często serwowane jako przystawka, danie główne lub deser, tarty są niezwykle wszechstronnym daniem, idealnym na różne okazje. Dziś tarta z cukinią!

tarta z cukinią
tarta z cukinią

Składniki na ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki krupczatki
  • 125 g masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • duża szczypta soli
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią

Przygotowanie:
Mąkę, śmietanę i masło wykładamy na stolnicę i siekamy szerokim nożem, aż składniki zaczną się łączyć, a ciasto będzie elastyczne. Następnie zagnieść ręką ciasto w kulę. Zimną wodę dodajemy w trakcie zagniatania ciasta. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Farsz do tarty:

  • 3–4 żółte cukinie starte na grubych oczkach
  • pęczek dymki – posiekanej – 1 szklanka
  • świeże liście bazylii – 1/3 szklanki – posiekane
  • świeże liście mięty – 1/3 szklanki – posiekane
  • pęczek koperku – posiekany
  • 4 duże jajka
  • 3–4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Startą cukinie solimy 2-3 łyżeczkami soli i zostawiamy na 1-2 godziny. Przelewamy wodą i odciskamy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę. Całość roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną. Następnie dokładamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Schłodzonym ciastem wylepiamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10–15 min.

Na podpieczone ciasto wylewamy masę jajeczno-cukiniową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni około 35–40 minut.

Tarta z cukinią
Tarta z cukinią

Smacznego! 

Wrzucamy ten przepis do sekcji CIASTA I TARTY.

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *