Białe kiełbaski zapiekane na kiszonej kapuście

białe kiełbaski i smażona kapusta

Na białe kiełbaski to jednak trzeba uważać, jak są pośledniej jakości (a takich niestety coraz więcej), to jak mawiał poeta: „jeśli zjesz rano białą kiełbasę to choćbyś nie wiem co dobrego zjadł w międzyczasie i tak Ci się na koniec dnia odbije białą kiełbasą!”

Tak więc nauczeni doświadczeniem, unikamy „owych poetyckich doznań” i kupujemy białe kiełbaski u sprawdzonego masarza w budce na Starym Kleparzu. Najlepsza jest wieprzowo-jagnięca (cienka) albo wieprzowa (gruba). Są smaczne, dobre i nieprzyprawione tajemniczymi chemikaliami. 

białe kiełbaski, pieczone ziemniaki i smażona kapusta
białe kiełbaski, pieczone ziemniaki i smażona kapusta


Bazując na poniższym przepisie z lat 50-tych zasmażamy i przyprawiamy kiszoną kapustę, kładziemy na niej kiełbaski, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, przez około 45 minut. W tym samym piekarniku i w tym samym czasie, w osobnym naczyniu pieczemy małe, umyte ziemniaczki w mundurkach. Serwujemy wszystko razem! Paluszki lizać! 

białe kiełbaski, pieczone ziemniaki i smażona kapusta
białe kiełbaski, pieczone ziemniaki i smażona kapusta

Składniki:

  • 80 dkg kiszonej kapusty
  • 3 dag maki
  • 5 dag cebuli
  • sól, kminek
  • 5 dkg słoniny lub boczku wędzonego
białe kiełbaski i smażona kapusta
białe kiełbaski i smażona kapusta

Przepis:

Oryginalny przepis (zachowane oryginalne słownictwo) pochodzi ze starej książki kucharskiej wydanej w roku 1959 „Kuchnia Polska”:
„Kapustę kiszoną (można pokrajać na mniejsze części), zalać niedużą ilością wrzącej wody, przykryć. Gdy się zagotuje odkryć na chwilę. Dogotować pod przykryciem, dodać kminek. Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę, stopić. Skwarki odsunąć na bok patelni. Przyrządzić rumianą zasmażkę; na pozostałym tłuszczu zrumienić obraną i pokrajaną w kostkę cebulę, zmieszać z mąką zrumienioną na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania kapusty, zagotować. Połączyć z kapustą i skwarkami, jeśli potrzeba osolić, dodać szczyptę cukru i trochę kwasu kapuścianego z beczki. Podawać z mięsem, z ziemniakami, z knedlami czeskimi itp.

Kapusty kiszonej bardzo kwaśnej nie płukać, najwyżej trochę odcisnąć przed gotowaniem, Kwas odciśnięty zużyć do innych potraw.”

białe kiełbaski i smażona kapusta
białe kiełbaski i smażona kapusta

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Innych przepisów na święta szukajcie TUTAJ.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *