Delikatne, jednocześnie kwaskowe i słodkawe, smażone śledzie przyprawione delikatną nutą korzenną z posmakiem czerwonego octu i wina.
Idealna propozycja na święta (ale nie tylko!), która zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy ryb. Klasyczny „śledź po japońsku” wyszedł już dawno z mody, więc warto poeksperymentować z innymi smakami. Smażone śledzie kuszą kolorami, smakiem i zapachem!
Składniki:
- 12 świeżych śledzi
- mąka do obtoczenia śledzi
- olej do smażenia
- 3 czerwone cebule pokrojone w piórka
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
- 90g cukru
- 200ml czerwonego octu winnego
- 25ml octu 10%
- 1l wody
- 50ml czerwonego, wytrawnego wina
- 45g soli do marynaty
- sól i pieprz
- opcjonalnie kawałek surowego, czerwonego buraka obranego i pokrojonego w słupki
Przepis:
Na patelni uprażyć na sucho przyprawy – goździki, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, kiedy zacznie się wydzielać aromat wlać ocet, wodę, dodaj cukier, sól (45g), a także pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Na koniec dolać czerwone wino. Doprowadzić zalewę do wrzenia i gotować przez około 5-7 minut, następnie odstawić do wystudzenia. Tak przygotowana, wystudzona zalewa posłuży do zalania usmażonych śledzi.
Umyć śledzie pod bieżącą, zimną wodą a następnie dokładnie je osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mące.
Smażyć ryby partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju i odsączać na ręczniku papierowym. Następnie przekładać usmażone śledzie do jednego wysokiego słoika lub do kilku (tak, żeby śledzie zmieściły się w nich pionowo, w całości). Dla utrzymania głębokiej czerwieni marynaty i samych śledzi, do słoika można włożyć po 4-5 słupków surowego, czerwonego buraka. W kolejnym kroku należy do słoika włożyć cebulę wyjętą z marynaty a potem zalać ryby chłodną zalewą.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie
Więcej przepisów z wykorzystaniem śledzi znajdziecie w naszej zakładce Ryby i owoce morza. Zapraszamy też do sekcji Na Święta.