Smażone śledzie w zlewie winno-octowej

smażone śledzie

Delikatne, jednocześnie kwaskowe i słodkawe, smażone śledzie przyprawione delikatną nutą korzenną z posmakiem czerwonego octu i wina.

Idealna propozycja na święta (ale nie tylko!), która zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy ryb. Klasyczny „śledź po japońsku” wyszedł już dawno z mody, więc warto poeksperymentować z innymi smakami. Smażone śledzie kuszą kolorami, smakiem i zapachem!

smażone śledzie
smażone śledzie

Składniki:

  • 12 świeżych śledzi
  • mąka do obtoczenia śledzi
  • olej do smażenia
  • 3 czerwone cebule pokrojone w piórka
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka goździków
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 90g cukru
  • 200ml czerwonego octu winnego
  • 25ml octu 10%
  • 1l wody
  • 50ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 45g soli do marynaty
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie kawałek surowego, czerwonego buraka obranego i pokrojonego w słupki
czerwona cebula
czerwona cebula
czerwona cebula pokrojona w piórka
czerwona cebula pokrojona w piórka

Przepis:

Na patelni uprażyć na sucho przyprawy – goździki, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe, kiedy zacznie się wydzielać aromat wlać ocet, wodę, dodaj cukier, sól (45g), a także pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Na koniec dolać czerwone wino. Doprowadzić zalewę do wrzenia i gotować przez około 5-7 minut, następnie odstawić do wystudzenia. Tak przygotowana, wystudzona zalewa posłuży do zalania usmażonych śledzi.

Prażone na patelni przyprawy
Prażone na patelni przyprawy
gotowanie zaprawy
gotowanie zaprawy

Umyć śledzie pod bieżącą, zimną wodą a następnie dokładnie je osuszyć papierowym ręcznikiem, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie dokładnie obtoczyć w mące.

śledzie
śledzie

Smażyć ryby partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju i odsączać na ręczniku papierowym. Następnie przekładać usmażone śledzie do jednego wysokiego słoika lub do kilku (tak, żeby śledzie zmieściły się w nich pionowo, w całości). Dla utrzymania głębokiej czerwieni marynaty i samych śledzi, do słoika można włożyć po 4-5 słupków surowego, czerwonego buraka. W kolejnym kroku należy do słoika włożyć cebulę wyjętą z marynaty a potem zalać ryby chłodną zalewą. 

smażenie śledzi
smażenie śledzi
smażenie śledzi
smażenie śledzi
wkładamy smażone śledzie do słoika
wkładamy smażone śledzie do słoika
wkładamy smażone śledzie do słoika
wkładamy smażone śledzie do słoika
śledzie w zaprawie
śledzie w zaprawie

Smacznego!

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Więcej przepisów z wykorzystaniem śledzi znajdziecie w naszej zakładce Ryby i owoce morza. Zapraszamy też do sekcji Na Święta.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *