Gnocchi z sosem pomidorowym czyli polskie kopytka

Gnocchi z sosem pomidorowym

Gnocchi z sosem pomidorowym to nic innego jak nasze kopytka w pomidorach.

Włoskie gnocchi (czytaj: nioki) albo jak kto woli i mu lepiej smakuje – nasze polskie rodzime kopytka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Idealnie komponują się gnocchi z sosem pomidorowym zrobionym na bazie smażonej cebuli, czosnku i bazyli. Przedstawiamy więc przepis na włoskie gnocchi w sosie pomidorowym. A w dodatku pomaga nam pies co możecie zobaczyć na naszej stronie w zakładce: „Pies w kuchni”.

Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym

Składniki i porcje dla 4 osób, czas przygotowania około 1 godz.: 

  • 1 kg ziemniaków, 250 g mąki,
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła,
  • sól, mąka do podsypania
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym

Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować „w mundurkach” przez 20 minut, następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wystudzone i zmielone ziemniaki zagnieść z mąką, wbić jajka i wymieszać. Dodać szczyptę soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, pokroić je ukośnie na kawałki długości 4 cm.

Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym

Zagotować 2 litry wody, osolić, dodać masło, wkładać partiami kopytka/gnocchi, zamieszać, gotować 3-5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić i podawać polane masłem, jako dodatek do mięsa lub z bułką tartą przesmażoną na maśle.

Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym
Gnocchi z sosem pomidorowym

W naszej wersji ugotowane kopytka wrzucamy do gorącego sosu pomidorowego i mieszamy przez chwilę, a następnie nakładamy na talerze. 

Gnocchi z sosem pomidorowym

W uzupełnieniu:

– Kopytka po ugotowaniu można odsmażyć na maśle lub podpiec w piekarniku. 

– Do ciasta można dodać więcej mąki, nawet 350 g wtedy są bardziej sprężyste, ale trzeba uważać z ilością mąki, żeby się nie zrobiły za bardzo gumowate. 

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *