Gnocchi z sosem pomidorowym to nic innego jak nasze kopytka w pomidorach.
Włoskie gnocchi (czytaj: nioki) albo jak kto woli i mu lepiej smakuje – nasze polskie rodzime kopytka. Delikatne, rozpływające się w ustach. Idealnie komponują się gnocchi z sosem pomidorowym zrobionym na bazie smażonej cebuli, czosnku i bazyli. Przedstawiamy więc przepis na włoskie gnocchi w sosie pomidorowym. A w dodatku pomaga nam pies co możecie zobaczyć na naszej stronie w zakładce: „Pies w kuchni”.
Składniki i porcje dla 4 osób, czas przygotowania około 1 godz.:
- 1 kg ziemniaków, 250 g mąki,
- 2 jajka
- 1 łyżka masła,
- sól, mąka do podsypania
Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, gotować „w mundurkach” przez 20 minut, następnie odcedzić, obrać ze skórki i zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Wystudzone i zmielone ziemniaki zagnieść z mąką, wbić jajka i wymieszać. Dodać szczyptę soli. Wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Uformować z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, pokroić je ukośnie na kawałki długości 4 cm.
Zagotować 2 litry wody, osolić, dodać masło, wkładać partiami kopytka/gnocchi, zamieszać, gotować 3-5 minut od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzić i podawać polane masłem, jako dodatek do mięsa lub z bułką tartą przesmażoną na maśle.
W naszej wersji ugotowane kopytka wrzucamy do gorącego sosu pomidorowego i mieszamy przez chwilę, a następnie nakładamy na talerze.
W uzupełnieniu:
– Kopytka po ugotowaniu można odsmażyć na maśle lub podpiec w piekarniku.
– Do ciasta można dodać więcej mąki, nawet 350 g wtedy są bardziej sprężyste, ale trzeba uważać z ilością mąki, żeby się nie zrobiły za bardzo gumowate.
Smacznego!
Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie