Przepyszne masło „sardynkowe” ze szprotek

Masło „sardynkowe” według staropolskiego przepisu.

Przepis na takie właśnie masło „sardynkowe” zaczerpnęliśmy z książeczki „Książka kucharska dla samotnych i zakochanych” (więcej o samej książce przeczytacie TUTAJ). Propozycja jest tak prosta, że w zasadzie nie ma o czym pisać, a tak wyśmienita, że warto spróbować!

masło "sardynkowe", masło szprotkowe
masło „sardynkowe”, masło szprotkowe

Cytując autorów „Książki kucharskiej dla samotnych i zakochanych” dostajemy prosty przepis na Masło sardynkowe, chociaż nie taki oczywisty jakby się mogło wydawać: „Oczywiście sardynkę zastąpi nam szprotka wędzona lub z oleju. Szprotkę miażdżymy dokładnie (wędzoną – z ościami, ale bez skórki, główki i ogonka) i ucieramy z łyżeczką masła. Oczywiście lepsze są do tego grzanki od świeżego chleba czy nawet bułki.”

masło "sardynkowe", masło szprotkowe
masło „sardynkowe”, masło szprotkowe
masło "sardynkowe", masło szprotkowe
masło „sardynkowe”, masło szprotkowe
masło "sardynkowe", masło szprotkowe
masło „sardynkowe”, masło szprotkowe

Ot i cały przepis! Bawcie się dobrze delektując świeżym chlebem posmarowanym masłem sardynkowym (zastąpionym szprotką)!

Smacznego! 

Znajdziecie nas też na Facebooku oraz Instagramie

Rekomendowane artykuły

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *